Klimatické zmeny negatívne ovplyvnia ceny piva

Pivo sa v budúcnosti rovnako ako čokoláda, káva a víno môže stať obeťou klimatických zmien, ktoré povedú až k dvojnásobnému zvýšeniu jeho priemernej ceny.

17.10.2018 19:51
pivo, poháre, Foto:
Klimatické zmeny budú mať na svedomí aj vyššie ceny piva.
debata
Uvádza to medzinárodná skupina vedcov, ktorej správu zverejnil časopis Nature Plants. Vinníkom budúceho zdražovania má podľa vedcov byť jačmeň, ktorý vplyvom vysokých teplôt a sucha trpí.

Produkcia jačmeňa, jednej zo základných surovín na výrobu piva, sa v budúcnosti v dôsledku klimatických zmien zníži, uvádza správa. Straty môžu dosiahnuť až sedemnásť percent v porovnaní s terajšou úrovňou. Cena piva sa v dôsledku tohto trendu priemerne zdvojnásobí, a to po odpočítaní inflácie. V niektorých krajinách, napríklad v Írsku, vzrastie cena až trojnásobne.

Vedci podľa agentúry AP dávno vedia, že jačmeň je jednou z najzraniteľnej­ších plodín. Zverejnená štúdia však tento fakt prezentuje v dramatických súvislostiach, zhodujú sa experti. Práve zobrazenie dôsledkov globálneho otepľovania na príklade piva je podľa nich cesta, ako čo najviac rozšíriť povedomie o zmenách klímy.

Na výrobu piva sa používa necelá pätina celkovej svetovej úrody jačmeňa, uvádza AP. V takých krajinách, ako sú Spojené štáty, Brazília alebo Čína, sú to až dve tretiny. Pokiaľ podľa vedcov budú emisie skleníkových plynov vypúšťané do ovzdušia v doterajších objemoch, vplyv klímy na pestovanie jačmeňa poškodí jeho zber do konca storočia nie raz za desať rokov, ale raz za dva roky.

debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #jačmeň #vedci #klimatické zmeny #výroba piva