Produkcia jačmeňa, jednej zo základných surovín na výrobu piva, sa v budúcnosti v dôsledku klimatických zmien zníži, uvádza správa. Straty môžu dosiahnuť až sedemnásť percent v porovnaní s terajšou úrovňou. Cena piva sa v dôsledku tohto trendu priemerne zdvojnásobí, a to po odpočítaní inflácie. V niektorých krajinách, napríklad v Írsku, vzrastie cena až trojnásobne.
Vedci podľa agentúry AP dávno vedia, že jačmeň je jednou z najzraniteľnejších plodín. Zverejnená štúdia však tento fakt prezentuje v dramatických súvislostiach, zhodujú sa experti. Práve zobrazenie dôsledkov globálneho otepľovania na príklade piva je podľa nich cesta, ako čo najviac rozšíriť povedomie o zmenách klímy.
Na výrobu piva sa používa necelá pätina celkovej svetovej úrody jačmeňa, uvádza AP. V takých krajinách, ako sú Spojené štáty, Brazília alebo Čína, sú to až dve tretiny. Pokiaľ podľa vedcov budú emisie skleníkových plynov vypúšťané do ovzdušia v doterajších objemoch, vplyv klímy na pestovanie jačmeňa poškodí jeho zber do konca storočia nie raz za desať rokov, ale raz za dva roky.