Vedci našli mikroplasty v stolici ľudí

Vedci v Rakúsku informovali, že vo vzorkách ľudskej stolice prvýkrát objavili čiastočky plastu, takzvané mikroplasty.

24.10.2018 08:52
ryby, plasty, baktérie, more, odpad Foto:
Vedci z viedenskej Lekárskej univerzity a rakúskej agentúry pre ochranu životného prostredia objavili mikroplasty vo vzorkách stolice ôsmich ľudí vo veku od 33 do 65 rokov z Európy, Ruska a Japonska.
debata (2)
Avšak iní odborníci upozorňujú, že ich štúdia je príliš malá a málo pokročilá na to, aby z nej bolo možné vyvodiť presvedčivé závery, napísala agentúra AP.

Vedci z viedenskej Lekárskej univerzity a rakúskej agentúry pre ochranu životného prostredia objavili mikroplasty vo vzorkách stolice ôsmich ľudí vo veku od 33 do 65 rokov z Európy, Ruska a Japonska. Účastníci štúdie si týždeň viedli záznamy o tom, čo zjedli, a potom odovzdávali vzorky stolice. Jedli jedlo, ktoré bolo zabalené v plastových obaloch, a pili nápoje z plastových fliaš. Väčšina z nich jedla ryby alebo morské plody, nikto z nich nejedol výlučne vegetariánsku stravu.

Vedci potom pri skúmaní vzoriek stolice zistili, že v nich bolo obsiahnutých deväť rôznych druhov plastov, niektoré častice boli až päť milimetrov veľké. V priemere bolo v desiatich gramoch stolice obsiahnutých dvadsať častíc mikroplastu, uvádza agentúra DPA.

Tie sa do životného prostredia, predovšetkým do vody, dostávajú napríklad opotrebovaním pneumatík, drvením stavebnej sutiny alebo z kozmetických výrobkov. Čističky odpadových vôd tieto častice nevedia zadržať. Doteraz boli nájdené vo vode, telách zvierat a v jedle, avšak výsledky rôznych štúdií zatiaľ nepreukázali ich škodlivosť pre ľudské zdravie, pripomína AP.

Avšak stále viac ľudí má obavy z všadeprítomnosti plastov v životnom prostredí a predseda nemeckých Zelených Robert Habeck výsledky rakúskej štúdie označil za „ďalší znepokojujúci signál“. V nemeckých médiách vyzval k drastickému obmedzeniu používania plastov. Ako prvý krok vidí zákaz mikroplastov v kozmetike a hygienických potrebách. „Nikto nepotrebuje mikroplasty v zubnej paste,“ hovorí tento politik.

Avšak odborníkov zistenie kolegov v Rakúsku neprekvapilo a ich štúdia vraj vzbudzuje množstvo otázok. „Je robená v malom meradle a rozhodne nie je reprezentatívny,“ tvrdí Martin Wagner, biológ z Nórskej univerzity vedy a technológie. Upozorňuje, že štúdiu nerecenzovali nezávislí vedci a že jej autori neuviedli, aké opatrenia podnikli, aby sa vzorky nekontaminovali.

„V najhoršom prípade pochádzajú všetky nájdené mikroplasty z laboratória,“ povedal k tomu Weber. A dodal, že aj keď sú mikroplasty obsiahnuté v stolici, neznamená to, že sa častice dostali aj do organizmu. Na rozdiel od iných látok, ktoré ľudia prijmú s potravou, sú vraj mikroplasty príliš veľké na to, aby ich bunky dokázali vstrebať a len prejdú tráviacim traktom.

Autori rakúskej štúdie uznávajú, že je potrebné vykonať „ďalšie štúdie s cieľom určiť potenciálne nebezpečenstvo mikroplastov pre ľudí“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudia #vedci #výskum #človek #organizmus #tráviaci trakt #mikroplasty