Koralové útesy neohrozujú len klimatické zmeny, ale aj potkany

Koralové útesy, krehké morské ekosystémy ohrozované globálnym otepľovaním, tiež trpia kvôli krysám a potkanom. Zistila to štúdia morských ekológov Lancasterskej univerzity.

25.10.2018 06:00
korálový útes, more, ryby Foto:
Koralové útesy, krehké morské ekosystémy ohrozované globálnym otepľovaním, tiež značne trpia kvôli krysám a potkanom.
debata
Krysy, ktoré doplávali na mnoho tropických ostrovov na lodiach pred viac ako 200 rokmi, nepoškodzujú priamo koralové útesy, ale spustili reťazec škodlivých následkov pre život na zemi aj v mori.

Tým, že žerú vtáky a ich vajcia, krysy spustošili populáciu morských vtákov na 90 percentách svetových súostroví, tvrdí morský ekológ z Lancasterskej univerzity v Anglicku Nick Graham. Ten viedol štúdiu, ktorá porovnáva ostrovy zamorené potkanmi s tými, kam sa tieto hlodavce nedostali.

„Tam, kde sú potkany, je nebo prázdne a samotné ostrovy sú veľmi tiché. Ak sa dostanete na ostrov, kde potkany nie sú, nájdete nebo plné morských vtákov, ktorí sú veľmi hluční – a všade cítiť prenikavý pach guána, teda vtáčieho trusu,“ povedal Graham agentúre Reuters.

A je to práve guáno – alebo jeho nedostatok – čo koralom škodí. Veľké vtáčie populácie na ostrovoch bez prítomnosti krýs produkujú guáno, z ktorého sa do pôdy dostáva dusík, ktorý potom voda vyplavuje do mora, kde prospievajú tak koralom, ako aj ďalším organizmom vrátane rýb.

Štúdia vykonaná na Čagoských ostrovoch uprostred Indického oceánu zistila, že v okolí ostrovov bez krýs je o 50 percent vyššie množstvo rýb. „Ryby majú v koralových útesoch jedinečnú úlohu, zaisťujú dôležité funkcie, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie útesu,“ povedal Graham. „Po narušení ho čistia od rias, aby sa na ňom mohli usadiť nové koraly a útes začal opäť rásť.“

„Biologicky tiež z útesu odstraňujú mŕtvy koralový substrát, aby vznikol pevný povrch, na ktorom môžu rásť nové koraly. Tieto dva procesy boli až štvornásobne väčšie v okolí ostrovov s morskými vtákmi v porovnaní s tými, na ktorých sú potkany,“ dodal Graham.

Štúdia, ktorú zverejnil časopis Nature, vyzýva ku kontrole potkanej populácie na tropických ostrovoch s cieľom chrániť koralové útesy. „Vyhladenie krýs je relatívne jednoduché. Vieme, ako na to, nie je to prehnane nákladné, a akonáhle budú krysy preč a vrátia sa morské vtáky, vieme, že to posilní produktivitu aj funkčnosť týchto ekosystémov,“ uviedol Graham.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #štúdia #hlodavce #Potkany #koraly #krysy #koralové útesy #morské ekosystémy