Archeológovia našli v Čiernom mori najstarší nedotknutý antický vrak

Medzinárodný tím archeológov objavil na dne Čierneho mora dosiaľ najstarší nedotknutý vrak antickej gréckej lode.

24.10.2018 16:30
ARCHEOLOGY-INTACT/SHIPWRECK Foto:
Medzinárodný tím archeológov objavil na dne Čierneho mora dosiaľ najstarší nedotknutý vrak antickej gréckej lode.
debata

Plavidlo sa potopilo okolo roku 400 pred naším letopočtom a podľa vedcov je mimoriadne dobre zachovalé, a to vrátane sťažňa a kormidla. Celkom odborníci pri prieskume čiernomorského dna našli na 60 vrakov.

Podmorskí archeológovia prečesávajú dno Čierneho mora, ktoré je vďaka svojmu zloženiu mimoriadne priaznivé pre uchovanie starovekých pamiatok. V hĺbke 150 metrov a viac tu totiž morská voda obsahuje len nepatrné množstvo svetla a kyslíka, čo znemožňuje život organizmom, ktoré by inak zvyšky vrakov rozložili.

Vrak lode starý 2400 rokov sa našiel v hĺbke dvoch kilometrov asi 80 kilometrov od bulharského pobrežia. Na vedcov je vidieť celý trup asi 23 metrov dlhej obchodnej lode, a to vrátane lavíc pre veslárov.

„Neveril by som tomu, že je možné nájsť loď z antického sveta, takmer nedotknutú, ktorá leží pod dvoma kilometrami vody. Zmení to naše porozumenie dejinám moreplavectva a antickému umeniu stavby lodí,“ citoval denník The Daily Mail vedúceho projektu Jona Adamsa. Už teraz archeológovia došli k záveru, že tento typ lode doteraz poznali len z niektorých vyobrazení. Takým najznámejším je scéna z Homérovej Odyssey, ktorú uchováva Britské múzeum.

Vek lode odborníci určili pomocou rádiokarbónovej metóde, vrak však budú preskúmavať výhradne pomocou diaľkovo ovládaných ponoriek. Vyzdvihovať ho nad hladinu podľa nich nemá zmysel.

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pamiatky #vrak #Čierne more #antická loď