Ľadovce v Yukone sa rýchlo roztápajú, vedci varujú pred následkami

Ľadovce v kanadskom teritóriu Yukon sa roztápajú oveľa rýchlejšie, než by sa vzhľadom k otepľovaniu globálnej klímy dalo očakávať.

04.11.2018 10:00
ľadovec, Kanada, Newfoundland Foto: ,
Ilustračné foto.
debata
Podľa kanadskej verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej stanice CBC to tvrdia vedci, ktorí v súvislosti s tým varujú pred ďalekosiahlymi zmenami v regióne.

Kanadský horský klub zistil, že v Pohorí svätého Eliáša, ktoré zasahuje z Yukonu aj do Britskej Kolumbie a na americkú Aljašku, sa topia ľadovce rýchlejšie ako v iných častiach Kanady. Podľa skoršieho prieskumu v rokoch 1957 až 2007 stratili tamojšie ľadovcové masívy 22 percent svojej rozlohy, čo zdvihlo oceánsku hladinu o 1,1 milimetra.

Topenie sa teraz zrýchľuje, čo vedie k veľkým zmenám vo vodných zdrojoch v nižšie položených oblastiach. Napríklad v roku 2016 sa voda z topiacich sa ľadovcov odklonila z rieky Slims, ktorú napája ľadovec; dôsledkom bol kritický nedostatok vody pre jazero Kluane, ktoré je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Hladina jazera odvtedy klesla o dva metre a rybia populácia tak stratila prístup k svojim tradičným migračných trasám. V oblasti sa navyše zvýšila početnosť prachových búrok.

Ľadovce prídu o 80 percent svojej plochy

Profesor David Hik z kanadskej Univerzity Simona Frasera upozorňuje, že vývoj okolo jazera Kluane je ukážkou toho, čo možno v budúcnosti očakávať aj v iných regiónoch. Jeho kolega Zac Robinson z Albertskej univerzity poznamenal, že dianie v Pohorí svätého Eliáša nie je ojedinelé a že v najbližších 50 rokoch stratia ľadovce v Skalistých horách 80 percent svojej plochy.

Globálne otepľovanie, ktoré výrazne mení klimatické podmienky na planéte, sa štáty zaviazali spomaliť v roku 2015 v Parížskej dohode, ktorá si za cieľ kladie udržať zvyšovanie teploty výrazne pod dvomi stupňami Celzia a čo najviac sa priblížiť hodnote 1,5 stupňa v porovnaní s teplotou v predindustrialnom období. Medzivládny panel OSN pre klimatické zmeny (IPCC) však varoval, že situácia je natoľko vážna, že naplniť ciele klimatickej dohody možno už len pomocou rýchlych a ďalekosiahlych zmi­en.

debata chyba
Viac na túto tému: #globálne otepľovanie #ľadovce #klimatická dohoda #topenie ľadovcov