Psi dokázali čuchom rozpoznať parazity malárie

Psi dokážu čuchom rozpoznať určité druhy rakoviny, hroziacu diabetickú kómu a podľa novej štúdie tiež parazity malárie u ľudí, ktorí nemajú príznaky choroby.

05.11.2018 10:00
pes, mačka, chov Foto:
Výskum sa vykonával v Gambii, kde sa testovalo 175 ponožiek. Tridsať z nich pochádzalo od detí s pozitívnym nálezom, zvyšok od zdravých. Psi správne určili 70 percent nakazených.
debata
Účastníkov konferencie v New Orleanse so svojimi výsledkami zoznámili vedci z londýnskej školy hygieny a tropického lekárstva.

Naučili psov rozpoznať čuchom parazity malárie u afrických detí, ktoré mali pozitívne testy na ochorenie, ale netrpeli horúčkou ani ďalšími symptómami.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že nových prípadov malárie stále pribúda. V roku 2016 ich bolo celosvetovo 216 miliónov, zatiaľ čo rok predtým o päť miliónov menej. „Znepokojuje nás, že sa v minulých rokoch prestalo dariť maláriu kontrolovať. Nutne na boj proti nej potrebujeme nové prostriedky. Naše výsledky ukazujú, že pri stanovení diagnózy u ľudí, u ktorých chýbajú symptómy, ale infekciu majú, môžu byť psi rýchlym a jednoduchým riešením,“ povedal spoluautor štúdie James Logan.

Výskum sa vykonával v Gambii, kde sa testovalo 175 ponožiek. Tridsať z nich pochádzalo od detí s pozitívnym nálezom, zvyšok od zdravých. Psi správne určili 70 percent nakazených. Vedci uviedli, že výskum je v začiatkoch a že plánujú testy na početnejšej skupine, aby zistili, či psi nebudú schopní vyňuchať priamo osoby choré na maláriu.

V Británii sa snažia využívať mimoriadne čuchové schopnosti psov aj pri detekcii iných chorôb a tamojšie úrady už vydali povolenie na výcvik, ktorý má pomôcť napríklad pri diagnostike rakoviny čreva z moču.

debata chyba
Viac na túto tému: #Malária #choroba #štúdia #psi #diabeticcká kóma