V Indonézii objavili najstaršiu jaskynnú maľbu zvierat

Vedci objavili na Indonézskom ostrove Borneo najstaršiu známu jaskynnú maľbu zvierat, informovala v stredu agentúra AP.

08.11.2018 08:21
býk, jaskyňa, maľba, Indonézia, Borneo Foto: ,
Ide o najstaršie figurálne umelecké dielo na svete. Vedci tvrdia, že červená silueta pripomínajúca býka je najstarším známym príkladom vyobrazenia zvieraťa.
debata (1)

Červená silueta zvieraťa podobného býkovi má podľa vedcov minimálne 40 000 rokov, čo je viac ako obdobné maľby objavené v jaskyniach v Európe. Odborníci ešte pred pár rokmi verili, že so zobrazovaním zvierat a postáv na stenách jaskýň začali naši predkovia v Európe.

Obraz býka je veľký poldruha metra. V jeho blízkosti bol nájdený obrys ruky a scény s ľudskými bytosťami. Na mladších obrazoch, starých asi 14 000 rokov, sú v jaskyni patrne vyobrazení tancujúci alebo loviaci ľudia. Podobné maľby objavili aj na indonézskom ostrove Sulawesi v roku 2014. Ich vek určili tiež na takmer 40 000 rokov.

Vek tejto maľby, ako i ďalších podobných, ktoré už skôr objavili v juhovýchodnej Ázii, však naznačujú, že tento typ umenia sa v oboch častiach sveta vyskytoval v zhruba rovnakom období. Pred 40 000 rokmi bol totiž dnešný ostrov Borneo spojený s ázijskou pevninou. V rovnakej dobe prišli prví moderní ľudia do Európy. Ich najstaršie maľby vedci datujú do doby pred 33 500 až 37 000 rokmi. Úplne najstaršie skalné maľby boli nájdené v Afrike. Ide o abstraktné obrazce staré okolo 73 000 rokov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa #indonézia #praveké maľby