Švajčiarsky syrár zlepšuje svoj ementál hudbou

Hovorí sa, že hudba zjemňuje mravy. Ale pôsobí tak aj na syr? Takúto otázku si položil švajčiarsky výrobca ementálu a rozhodol sa zlepšovať svoje syry hudbou.

12.11.2018 10:57
syr, hrozno, pohostenie Foto:
Každá debnička má svoj štýl: jeden ementál ,,počúva" Mozartovu Čarovnú flautu, ďalší zase techno a susedia zrejú za tónov Stairway to Heaven britskej rockovej skupiny Led Zeppelin alebo hiphopu A tribe called quest. A, samozrejme, tu zreje aj kontrolný syr, a to v úplnom tichu.
debata
Keď návštevník vstúpi do jeho pivnice v malom mestečku Burgdorf v kantóne Bern, udrie mu do nosa vôňa zrejúceho syra. V rohu tejto vydutej pivnice z roku 1853 leží deväť otvorených drevených debien a v každej z nich koleso ementálu s priemerom asi 40 centimetrov.

Na tom by nebolo nič zvláštne, ale keď sa priblížite, zachytíte zvuky, a keď pristúpite ešte bližšie, všimnete si, že pod ementálom je umiestnené zvukové zariadenie.

Od septembra sa tu robí podivuhodný pokus. Iniciátorom bol Beat Wampfler, veterinár a vášnivý syrár, ktorý si jedného dňa položil otázku, či by hudba nemohla zlepšiť chuť jeho syrov. „Za utváranie chuti syra sú zodpovedné baktérie, spolu s enzýmami, ktoré ovplyvňujú zrenie. Som presvedčený, že vlhkosť a teplota nie sú jedinými faktormi, ktoré ovplyvňujú chuť, ale že zvuky, ultrazvuky alebo hudba môžu mať tiež fyzikálne účinky,“ vysvetľuje Wampfler, aj keď pripúšťa, že je ťažké povedať, či syr bude mať lepšiu chuť.

Zvedavý syrár navrhol Vysokej škole umenia v Berne, aby mu to pomohla zistiť. „Spočiatku sme boli skôr skeptickí, ale potom sme zistili, že existuje oblasť, ktorej sa hovorí sonochémia a ktorá skúma vplyv zvukových vĺn na látky,“ hovorí riaditeľ hudobného oddelenia školy Michael Harenberg.

Každá debnička má svoj štýl: jeden ementál „počúva“ Mozartovu Čarovnú flautu, ďalší zase techno a susedia zrejú za tónov Stairway to Heaven britskej rockovej skupiny Led Zeppelin alebo hiphopu A tribe called quest. A, samozrejme, tu zreje aj kontrolný syr, a to v úplnom tichu.

„Takto môžeme pokus najlepšie sledovať. Snažíme sa pôsobiť v rôznych smeroch, aby sme sa mohli pokúsiť odpovedať na otázku, či tu nebude niečo, čo by sa dalo zmerať, či niečo, čo bude mať vplyv na chuť,“ hovorí Harenberg.

Projekt patrí do programu, ktorý vlani začala Vysokej škola umenia v Berne a ktorého ideou je iniciovať stretnutie rôznych svetov, ktoré tvoria tento tak mestský, ako aj poľnohospodársky kantón. „Nikdy by sme si nepomysleli, že sa ocitneme v pivnici, kde zrejú syry, a že sa budeme zaujímať o syry,“ hovorí riaditeľ školy Christian Pauli. „Spočiatku nás to trochu vystrašilo. Syr a umenie, je to možné? Mysleli sme si, že ľudia povedia: no áno, to Švajčiarsko s jeho syrmi…“ dodáva.

Nakoniec súhlasil, presvedčený syrárom a jeho nadšením, ale tiež tým, že syr je súčasťou švajčiarskej reality a že priblíženie umenia k poľnohospodárstvu môže byť zaujímavé. Ementály budú teraz zrieť pri hudbe niekoľko mesiacov a 14. marca ich ochutná porota expertov. Beat Wampfler je už teraz presvedčený, že najlepší bude syr hiphop. „Tak by sme mali možnosť vstúpiť do kontaktu s mladými,“ hovorí. „A možno by ľudia, ktorí sa dnes o syr nezaujímajú, v ňom mohli nájsť potešenie a kupovať ho,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #výskum #syry #ementál