Slovensko chráni veľké šelmy vrátane medveďov

S cieľom zlepšiť spolunažívanie človeka a veľkých šeliem ako aj cezhraničnú spoluprácu sa aj Slovensko zapojilo do celoeurópskeho projektu s názvom EuroLargeCarnivores.

13.11.2018 06:00
medveď, medveď hnedý Foto:
Prostredníctvom tohto projektu i ďalších aktivít chce WWF Slovensko prispievať k monitoringu medveďov a veľkých šeliem.
debata (1)
Projekt s rozpočtom vyše šesť miliónov eur, z čoho viac ako polovicu financuje Európskej únie, potrvá do februára 2022. Aktivity projektu sú zamerané na posilnenie povedomia o veľkých šelmách ako vlci či medvede na lokálnej i národnej úrovni a aktívne zapojenie všetkých zainteresovaných skupín do ich ochrany.

Jedným z výstupov bude aj príručka na efektívnu ochranu hospodárskych zvierat, keďže útoky na ne vyvolávajú napätie v miestnej komunite. „Väčšina konfliktov pritom vyplýva z nedostatočnej komunikácie medzi ochranármi, záujmovými skupinami, úradmi a verejnosťou. Z dlhodobého hľadiska je práve nedostatočná komunikácia prekážkou v harmonickom spolunažívaní človeka a veľkých šeliem,“ uviedol WWF Slovensko, ktorý považuje za prioritné odstraňovanie príčin konfliktov človeka a šeliem ako riešenie ich nelegálneho lovu.

Prostredníctvom tohto projektu i ďalších aktivít chce WWF Slovensko prispievať k monitoringu medveďov a veľkých šeliem, prispievať k zmierňovaniu napätia a k ochrane hospodárskych zvierat a salašov. Podporuje tiež opatrenia na zníženie rozsahu pytliactva a zlepšenie systému kompenzácií farmárom. „To sú nástroje, ktoré v konečnom dôsledku môžu znížiť i počet požadovaných výnimiek na odstrel medveďov,“ zdôraznila organizácia.

Medveď hnedý je na Slovensku prísne chráneným druhom a je zaradený medzi prioritné druhy európskeho významu. Je možný len odstrel konkrétnych jedincov na základe výnimiek, ktoré v odôvodnených prípadoch udeľuje ministerstvo životného prostredia. „WWF Slovensko podporuje tento súčasný manažment a navyše sa, v rámci svojich aktivít a projektov, snaží identifikovať a riešiť príčiny konfliktov medveďa s človekom. Projekt EuroLargeCarnivores chce dosiahnuť, aby bolo dôvodov na udeľovanie výnimiek na odstrel čo najmenej,“ uzavrel WWF Slovensko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #projekt #človek #medvede #šelmy #WWF #príručka