Kilogram a ďalšie základné jednotky sa dočkali novej definície

Vedci prehodnotili a znovu určili takmer 150 rokov starú základnú jednotku hmotnosti - kilogram.

22.11.2018 17:25
debata (6)
Dôvodom anonymnej voľby delegátov z 57 krajín... Foto: SHUTTERSTOCK
kilo Dôvodom anonymnej voľby delegátov z 57 krajín sveta je požiadavka, aby nebola jednotka miery hmotnosti odvodzovaná od kovovej zliatiny, ale od niektorej univerzálne nemennej konštanty.

Valec zo zliatiny platiny a irídia už nebude etalónom kilogramu. Zástupcovia jednotlivých krajín na konferencii Medzinárodného úradu pre váhy a miery (BIPM) v piatok (16. novembra) rozhodli o novej definícii kilogramu a ďalších základných jednotiek.

Po novom sa základná jednotka hmotnosti odvodzuje od pevnej hodnoty Planckovej konštanty. Informovala o tom agentúra AP.

Dlhé merania ukázali, že za viac ako sto rokov existencie etalónu kilogramu, ktorý je uložený v trezore v Sèvres pri Paríži a prezýva sa Veľký K (Le Grand K), sa jeho hmotnosť znížila približne o 50 mikrogramov. To zodpovedá asi jednému zrnku piesku.

Pre bežných smrteľníkov sa nič nezmení, uisťovali už dopredu vedci. „Zmeny nebudú v každodennom živote viditeľné,“ uviedol Jens Simon, hovorca Spolkového fyzikálno-technického ústavu v Braunschweigu. Agentúre DPA povedal, že zmenami sa „odstránia nedostatky súčasného systému a vytvorí sa univerzálny jazyk pre vysoko technizovaný svet“. Kilogram bol doteraz poslednou jednotkou definovanou podľa hmotného predmetu, napríklad základná jednotka dĺžky, meter, bola už pred rokmi určená na základe rýchlosti svetla vo vákuu.

Jednoznačná definícia kilogramu je dôležitá aj preto, že sa od neho odvodzuje mnoho ďalších fyzikálnych jednotiek. Podľa agentúry AP tiež národným metrickým ústavom odpadne jedna starosť: až doteraz museli príležitostne svoje etalóny posielať do sídla BIPM v Sèvres na kalibráciu s pôvodným valcom, Veľkým K.

Novej definície sa dočkal aj kelvin (jednotka termodynamickej teploty), ampér (jednotka elektrického prúdu) a mol (jednotka látkového množstva). Hlasovanie, pri ktorom delegáti jeden po druhom hovorili, či so zmenami súhlasia, skončilo jednomyseľne v prospech noviniek. Nová definícia základných jednotiek nadobudne účinnosť na budúci rok 20. mája na Svetový deň metrológie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #váha #kilogram #jednotka hmotnosti #Planckova konštanta