"Splachovateľné" vlhčené utierky sa pri testoch nerozložili

Žiadny typ vlhčených utierok, ktoré sa v Británii predávajú ako "splachovateľné", neprešiel testom rozložiteľnosti u miestnych vodohospodárskych podnikov.

15.11.2018 15:02
utierky Foto:
Podľa vodohospodárskeho priemyslu sú vlhčené utierky príčinou v 80 percentách prípadov zablokovanej kanalizácie a tvoria hlavnú súčasť obrích blokov odpadu.
debata
Podľa dodávateľov vody utierky po spláchnutí zostávajú v celku a upchávajú kanalizáciu. Opravy vraj stoja milióny libier.

Podľa vodohospodárskeho priemyslu sú vlhčené utierky príčinou v 80 percentách prípadov zablokovanej kanalizácie a tvoria hlavnú súčasť obrích blokov odpadu, ktoré sa v posledných rokoch objavujú v kanáloch. Za riešenie týchto porúch údajne zaplatia 100 miliónov libier ročne. Výrobcovia utierok tvrdia, že ich testy rozložiteľnosti sú správne. Upchatie potrubia podľa nich spôsobujú ľudia, ktorí na záchodoch splachujú nevhodný typ výrobku.

„Napriek tomu, čo hovoria výrobcovia, tieto utierky by sa rozhodne nemali splachovať,“ povedala zakladateľka organizácie City to Sea bojujúca proti plastovému odpadu Natalie Fee. Vedci v laboratóriu WRC v anglickom Swindone rozklad utierok testovali v sklenených nádobách na pohyblivej plošine, čím sa snažili napodobniť podmienky v kanalizácii. Žiadne zo „splachovateľných“ utierok predávaných v Británii v teste neobstáli.

BBC vysvetľuje, že výrobcovia používajú iné metódy, pri ktorých sú ich produkty vystavené drsnejším podmienkam. Niektorí odborníci to prirovnali k hodeniu utierok do práčky, čo vraj neodráža dianie vnútri kanalizácie. Podľa BBC sa už ale pracuje na nových produktoch, ktoré sa rozpadajú lepšie. Na britskom trhu však zatiaľ dostupné nie sú.

Vlhčené utierky obsahujú jemné plastové vlákna a problém nepredstavujú len pre správcov kanalizačných sietí. Napríklad na brehu Temže u Hammersmith Bridge na západe Londýna ich za prvých šesť mesiacov tohto roka dobrovoľníci zozbierali okolo 120 000. Mikro­vlákna sa dostávajú do riek a ďalších vodných plôch, kde spôsobujú problémy rybám a ďalším vodným živočíchom. Navyše sa touto cestou môžu dostať aj do potravinového reťazca človeka.

debata chyba
Viac na túto tému: #kanalizácia #testy #vlhčené utierky #výrobcovia utierok #opravy kanalizácie