Zastavte otepľovanie, hlása rekordná pohľadnica pod ľadovcom v Alpách

Pri päte najväčšieho alpského ľadovca Aletschgletscher vznikla obria pohľadnica, ktorej tvorcovia chcú poukázať na rýchle roztápanie ľadovej masy a na otepľovanie klímy.

20.11.2018 14:30
GUINNESS-RECORD/SWISS-ENVIRONMENT Foto: ,
Pohľadnica zostavená zo 125 000 lístkov obsahujúcich výzvy na ochranu klímy vznikla pri päte ľadovca v sedle Jungfraujoch v Bernských Alpách.
debata
Pohľadnica zostavená zo 125 000 lístkov obsahujúcich výzvy na ochranu klímy vznikla pri päte ľadovca v sedle Jungfraujoch v Bernských Alpách. Agentúra Reuters napísala, že Aletschgletscher sa ročne topí po 12 metroch.

Organizátori akcie tvrdia, že bola vytvorená pohľadnica rekordných rozmerov, a ochrancovia životného prostredia dúfajú, že to pomôže presvedčiť ďalších mladých ľudí pripojiť sa k snahe splniť dohovor o udržanie zvyšovania teploty na prijateľnej úrovni.

Ľadovec odhaľuje stále nové úseky pôdy pod sebou, čo v roku 2012 umožnilo nájsť telá troch horolezcov nezvestných 90 rokov. Súčasný stav je pravým opakom situácie zachytenej švajčiarskymi historikmi v roku 1678. Vtedy sa obyvatelia údolia pod ľadovcom modlili vo Vatikáne, aby sa ľadovec prestal rozširovať, pretože sa ním cítili ohrození.

Surovinou obrej pohľadnice boli poštové pohľadnice zaslané z celého sveta. Na snehu, vo výške 3 400 metrov nad morom, z nich vznikol koberec odkazov s mottom: Zastavte globálne otepľovanie. Na ploche je vidieť tiež heslo My sme budúcnosť, dajte nám šancu, a tiež #1,5 stupňa Celzia, čo je odkaz na októbrovú správu OSN. Podľa nej sa vedci zhodujú, že cieľ udržať otepľovanie na hranici 1,5 stupňa Celzia bude vyžadovať rýchle a ďalekosiahle zmeny v spôsobe využívania energií.

Glaciológovia z univerzity v Zürichu sa domnievajú, že Aletschgletscher, ktorý je viditeľný z vesmíru, by sa mohol do roku 2100 úplne roztopiť. Ešte síce meria 23 kilometrov, ale od roku 1870 ustúpil o tri kilometre a rýchlosť rozmrazovania sa zvyšuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #ľadovec #pohľadnica #topenie ľadovcov #Aletschgletscher #Bernské Alpy #ochrana klímy