Archeológovia našli v Pompejach zmyselnú fresku Lédy s labuťou

Freska bola odhalená v piatok 16. novembra počas prác, pri ktorých spevňovali časti antického mesta.

20.11.2018 16:00
debata
Na snímke freska zobrazujúca antickú... Foto: TASR/AP, Cesare Abbate
Taliansko Pompeje freska objav bohyňa labuť Na snímke freska zobrazujúca antickú mytologickú postavu Lédu s labuťou, ktorú našli archeológovia v talianskych Pompejach 19. novembra 2018. Freska sa nachádza v spálni veľkého domu v Pompejach. Scéna, na ktorej labuť predstavujúca boha Jupitera znásilňuje Lédu, bola v období antiky pomerne bežným motívom pri výzdobe miestnych domov.
Riaditeľ archeologického areálu Massimo Osanna povedal, že zobrazenie Lédy, ktorú podľa antického mýtu oplodnil Zeus (v rímskej verzii Jupiter), premenený na labuť, zdobilo nemálo domov v Pompejach aj v neďalekom Herculáneu.

Táto freska je však podľa Osannu výnimočná tým, že Léda upiera zrak na toho, kto sa na fresku pozerá. „Léda diváka pozoruje s absolútne zjavnou zmyselnosťou,“ myslí si riaditeľ archeologického areálu. Navyše spracovanie je veľmi detailné, na freske vidieť, ako Léda chráni labuť svojím plášťom, zatiaľ čo ona jej sedí na kolenách.

Spálňa sa nachádza neďaleko chodby vedúcej k vchodu do domu, kde bola už skôr objavená ďalšia nádherná freska, uviedol vo svojom vyhlásení archeologický areál, ktorý spadá pod talianske ministerstvo kultúry. Vlastník domu bol podľa Osannu zrejme bohatý obchodník, ktorý chcel ukázať, že je „kultúrne na výške“, a preto si interiér vyzdobil freskami inšpirovanými mýt­mi.

Zatiaľ neodhalené časti domu zostanú z bezpečnostných dôvodov tak, ako sú teraz, napísala agentúra ANSA. Archeológovia zvažujú možnosť, že by fresky premiestnili do miest, kde „by boli viac chránené a bolo by možné ukázať ich verejnosti“, dodal Massimo Osanna.

debata chyba
Viac na túto tému: #mýty #freska #vykopávky #archeológia #Pompeje