Šikmá veža v Pise sa prestala nakláňať a trochu sa vystrela

Slávna veža v Pise sa prestala nakláňať, dokonca sa o kus vystrela vďaka inžinierskym prácam, ktoré majú túto stredovekú pamiatku zachrániť. Onformovala o tom agentúra AFP.

22.11.2018 09:45
Pisa, šikmá veža v Pise, turistka, dievča,... Foto:
Veža v Pise je stabilná a jej naklonenie sa nepatrne znížilo.
debata
„Veža v Pise je stabilná a jej naklonenie sa nepatrne znížilo,“ oznámil tím odborníkov, ktorý dohliada na priebeh reštauračných prác a neskororománsku zvonicu (Kampanila) 17 rokov monitoruje.

Profesor inžinierstva na univerzite v Pise Nunziante Squeglia, ktorého citujú talianske médiá, uviedol, že odklon veže vysokej 54,4 metra od zvislej osi sa znížil o štyri centimetre. Odklon je teraz o pol stupňa menší než na prelome tisícročí. „Je to, ako by sme jej z veku ubrali dve storočia,“ konštatoval ďalší z odborníkov tímu profesor Salvatore Settis.

Stavba mramorovej zvonice sa začala v roku 1173. Pre ílovité podložie sa značne nakláňala už v čase, keď bolo dokončené tretie poschodie, a trvalo takmer storočie, kým sa v stavbe pokračovalo.

V tom čase získala aj ďalšiu „chybu na kráse“: vtedajší stavitelia sa v snahe eliminovať vplyv vratkých základov rozhodli najvyššie poschodie podložiť. Veža sa tým mala „dorovnať“, ale to sa nepodarilo – zvonica už nebola len naklonená, ale aj prehnutá. Až v 14. storočí mohli robotníci na vrchol usadiť najťažší zo všetkých siedmich zvonov, ktorý vážil tri a pol tony. Veža bola nakoniec dokončená okolo roku 1350 (s náklonom 2,1 metra).

Zvonica sa ale nakláňala ďalej a na začiatku 90. rokov minulého storočia sa od zvislej osi odchyľovala o viac ako päť stupňov, teda o 4,5 metra. V tom čase odborníci presadili jej uzavretie. Nasledujúce záchranné práce v rokoch 1993 až 2001, počas ktorých bolo podložie spevnené, rovnako ako veža, viedli k zmenšeniu náklonu zvonice o 44 centimetrov. Náklady na práce agentúra AFP vyčíslila na 28 miliónov eur.

Klenot talianskej architektúry stojí na námestí Piazza dei Miracoli v Pise, kde sa nakláňajú všetky budovy, žiadna však nie natoľko ako preslávená pamiatka. Veža slúži ako zvonica susednej Baziliky Panny Márie.

debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatka #PISA #zvonica #mramor #šikmá veža #naklonená veža