Vedci vďaka nálezom v Poľsku opísali obrieho spolupútnika dinosaurov

Vďaka fosílnym nálezom z juhu Poľska opísali vedci dosiaľ neznámy druh obrieho stavovca, ktorý pred viac ako 200 miliónmi rokov obýval Európu spoločne s dinosaurmi.

26.11.2018 08:59
liso1 Foto: ,
Fotografia, ktorú poskytol Grzegorz Niedzwiedzki, ukazuje, ako ľudia odkrývajú fosíliu bylinožravca v Lisowicii v Poľsku. Stvorenie, známe ako Lisowicia bojani, patrilo do rovnakej evolučnej oblasti ako dinosaury.
debata
Dávnoveký štvornohý predchodca dnešných cicavcov bol veľký asi ako slon a živil sa rastlinnou stravou, ktorú spásal rohovitým zobákom. O objave informovali poľskí paleontológovia v aktuálnom vydaní časopisu Science.

„Domnievame sa, že je to jeden z najmenej očakávateľných fosílnych nálezov z obdobia triasu v Európe,“ uviedol jeden zo spoluautorov štúdie Grzegorz Niedźwiedzki, ktorý pôsobí na univerzite vo švédskej Uppsale. Podľa neho nález dokazuje, že v tomto období pred asi 205 miliónmi až 210 miliónmi rokov na zemi okrem dinosaurov sa ešte hojne vyskytovali aj therapsidy, teda cicavcovité plazy, ktoré sa rozšírili najmä počas prvohôr a v prvej polovici druhohornej éry. Do tejto chvíle sa vedci domnievali, že therapsid vyhynul už oveľa skôr.

Nový druh therapsida poľskí objavitelia pomenovali Lisowicia bojani podľa miesta nálezu v blízkosti juhopoľského mesta Lisowice a na počesť nemeckého prírodovedca Ludwiga Heinricha Bojanusa. „Tento objav mení naše poznatky o najstaršej histórii (živočíšnej skupiny) dicynodontov, príbuzných cicavcov z obdobia triasu. Vzbudzuje však ďalšie otázky, ktoré sa týkajú toho, prečo tieto živočíchy a dinosaury dorastali do takých obrovských veľkostí,“ uviedol druhý z autorov článku, Tomasz Sulej z poľskej Akadémie vied. Podľa neho sa takýto dôležitý objav nového druhu vedcom pošťastí raz za život.

„Lisowický dinosaurus podľa vedcov dorastal do dĺžky 4,5 metra, do výšky 2,6 metra a vážil asi deväť ton. Okrem mohutných končatín a silného chvosta bol rozpoznateľný vďaka rohovitému zobáku. "Lebka a čeľuste druhu Lisowica boli vysoko prispôsobené: boli bez zubov a tlama mala podobu rohovitého zobáka podobne ako u korytnačiek či niektorých dinosaurov,“ opísal Niedźwiedzki.

Stavovce Lisowicia obývali európsku pevninu spoločne s najstaršími sauropodnými dinosaurmi, ako boli obrovský bylinožravý brachiosaurus či diplodocus. Ich prvé fosílne pozostatky sa v Hornom Sliezsku našli už v roku 2005, odvtedy paleontológovia odkryli viac ako tisíc kostrových nálezov.

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #fosílie #stavovec #cicavcovité plazy #bylinožravec