Najrýchlejšie na svete sa hýbe tropický mravec

Titul najrýchlejšie sa pohybujúceho živočícha na svete pripadol tropickému druhu mravca, ktorý sa vyskytuje v Afrike a v Ázii.

17.12.2018 13:33
mravec-2x Foto:
Mravce využívajú prudký pohyb hryzadlami k útoku, pri ktorom svoju korisť omráčia a zabijú.
debata
Drobný hmyz môže podľa vedcov pohybovať svojimi hryzadlami rýchlosťou viac ako 320 kilometrov za hodinu.

To je u zvieraťa vôbec najrýchlejší pohyb, aký bol doteraz zaznamenaný, napísal The Guardian. Mravec druhu Mystrium camillae tak predstihol aj rýchlosť behu geparda alebo mávanie krídel sokola sťahovavého.

Mravce využívajú prudký pohyb hryzadlami k útoku, pri ktorom svoju korisť omráčia a zabijú. Hryzadlá podľa odborníkov poháňajú tým, že k sebe pritlačia ich hroty a vnútorným tlakom ich „nabíjajú“, čo nakoniec vedie k tomu, že jeden hrot skĺzne po ploche druhého. Pohyb možno prirovnať k lusknutiu prstami.

Vedci dokázali zistiť presnú rýchlosť, akou mravec svojimi hryzadlami pohybuje, až s príchodom technológie pre vysokorýchlostný záznam, ktorá sa objavila v posledných desiatich rokoch. Aby lepšie pochopili, ako mravec tento bleskový pohyb vykoná, použili aj röntgenový záznam.

Mravce druhu Mystrium camillae sa vyskytujú v tropických oblastiach Afriky a Ázie. Žijú vo veľkých kolóniách pod zemou alebo vnútri kmeňa stromov. Zaujímavé sú najmä spôsobom obživy, dospelý jedinec totiž nie je schopný tráviť pevnú potravu. Živia sa tak, že nosia korisť svojim larvám a potom vyhryzú v larve dieru a pijú jej krv. Odborníci opisujú tento postup ako takzvaný sociálny žalúdok.

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #rýchlosť #Afrika #Ázia #Mravec #živočích #hryzadlá