Žaby žijúce v mestách kvákajú lepšie ako žaby v prírode

Žaby žijúce v mestách kvákajú inak a lepšie ako ich kolegyne žijúce v prírode.

18.12.2018 06:00
zaba Foto:
Nové vedecké poznatky priniesol výskum, pri ktorom vedci nahrali škrečanie žabích samcov v meste a v lese.
debata
Nečakaný príklad úspešnej adaptácie zvierat a ich komunikačnej stratégie na mestské prostredie opísal kolektív amerických vedcov v odbornom časopise Nature Ecology & Evolution.

Rozdiel je podľa zoológov spôsobený tým, že žaby nemajú v mestách prirodzených nepriateľov, ktorí výskyt svojej koristi zisťujú práve podľa charakteristického škrečania. Žabie samce tak môžu v mestskom prostredí lákať samičky k páreniu dlhším a intenzívnejším kvákaním ako vo voľnej prírode.

Milostné spevy žiab zaznievajúce v mestách sú podľa vedcov nielen intenzívnejšie, ale dokonca ľúbeznejšie a rafinovanejšie. Šanca na získanie partnerky je v ich dôsledku trikrát väčšia ako v prírode, kde tieto obojživelníky musia svoje pudy krotiť v obave z prezradenia. Útok dravcov môže byť okamžitý.

Nové vedecké poznatky priniesol výskum, pri ktorom vedci nahrali škrečanie žabích samcov v meste a v lese. Na vytvorený zvukový záznam potom lákali v laboratórnych podmienkach žabie samice. Mestské kvákanie prilákalo 75 percent samíc, prírodné len 25 percent. Atraktívnejšie samce rozoznali tak mestské žaby, ako aj samice žijúce v prírode.

V prírode podľa vedcov žabie škrečanie zaznamenávajú nebezpeční nepriatelia, napríklad netopiere alebo parazitické komáre. Najmä v dažďových pralesoch musia samce starostlivo vyvažovať medzi túžbou prilákať družku a pudom sebazáchovy, ukázala štúdia. V mestách sa, naopak, môžu naplno prejaviť okrem iného aj preto, že dopyt po samiciach je tu vzhľadom na menší počet žiab oveľa vyšší.

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #výskum #adaptácia #samice #samce #žaby #mestské prostredie #škrekot