Najsmrtiacejšími austrálskymi zvieratami nie sú hady ani pavúky

Kone a kravy zabíjajú viac Austrálčanov ako žraloky, krokodíly, hady a pavúky dohromady.

18.12.2018 12:55
kon a krava Foto:
V rokoch 2008 až 2017 kone a kravy podľa ABS zabili 77 ľudí.
debata
Vyplýva to z údajov Austrálskeho štatistického úradu (ABS), o ktorých informoval spravodajský server The New Daily.

V rokoch 2008 až 2017 kone a kravy podľa ABS zabili 77 ľudí, zatiaľ čo žraloky 26, hady 23, krokodíly 17 a pavúky vôbec nikoho. Takže aj keď má Austrália povesť krajiny, kde žijú jedny z najnebezpeč­nejších divokých tvorov na svete, údaje štatistického úradu ukazujú, že zvieratá, ktoré obyvateľov zabíjajú častejšie, patria medzi domáce.

Z 25 najsmrti­acejších hadov na svete žije v Austrálii celkovo 21. Ale zatiaľ čo podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) každý rok na svete zomrie na hadie uštipnutie zhruba 100 000 ľudí, v Austrálii sa vlani stali len dva takéto prípady.

A pokiaľ ide o neslávne preslávené pavúky, ktoré číhajú pod záchodovou doskou, aby uhryzli nič netušiaceho nešťastníka – ani v minulom roku, ani o rok skôr v Austrálii na pavúčie uhryznutie nikto nezomrel. Vlastne nie je doložený žiadny prípad úmrtia na pavúčie uhryznutie od roku 1979 a nástupu protijedov.

Je známe, že kone môžu človeka zabiť, predovšetkým pri nešťastnom páde. Menej sa však spomína počet obetí, ktoré má na svedomí hovädzí dobytok. V štatistických tabuľkách sa úmrtia spôsobené koňmi a dobytkom zlučujú do jednej kolónky. Podľa databázy národných súdnych lekárov sú za dve tretiny zaznamenaných prípadov zodpovedné kone, za tretinu kravy.

V prípade zabitia hovädzím dobytkom väčšinou ľudia zomrú, keď na ceste narazia autom do kravy alebo havarujú, keď sa jej snažia vyhnúť. Ale niekedy sú útoky hovädzieho dobytka osobné – sú známe prípady ušliapania či pritlačenia k plotu.

A smrtiatejšie než pavúky a hady sú aj včely, osy a sršne – ich žihadlá v minulom roku spôsobili v Austrálii smrť šiestich ľudí, čo je trikrát viac, než bolo obetí hadieho uštipnutia.

debata chyba
Viac na túto tému: #kone #kravy #žralok #hady #krokodíl #pavúky #smrtiaci #smrteľný #Austrálčania