Obojživelníka, ktorý strká hlavu do piesku, pomenovali po Trumpovi

Novo objavený obojživelník, ktorý strká hlavu do piesku a ktorému hrozí vyhynutie kvôli globálnym zmenám klímy, bol pomenovaný po americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

19.12.2018 09:03
debata
Dermophis donaldtrump bol objavený v Paname a... Foto: EnviroBuild
Trump Caecilian 1 1024x1024 Dermophis donaldtrump bol objavený v Paname a pomenoval ho šéf spoločnosti EnviroBuild.

Dermophis donaldtrump bol objavený v Paname a pomenoval ho šéf spoločnosti EnviroBuild. Tá za možnosť obojživelníka pomenovať po americkom prezidentovi pri aukcii prisľúbila 25 000 dolárov. „Obojživelníka obzvlášť ohrozujú následky zmeny klímy a hrozí mu vyhynutie, čo je priamy dôsledok klimatickej politiky jeho menovca (Donalda Trumpa),“ uviedol vo vyhlásení spoluzakladateľ EnviroBuild Aidan Bell. Informoval o tom britský spravodajský web BBC.

Malé slepé stvorenie je druhom červa, ktorý žije predovšetkým pod zemou. Bell ho trochu nelichotivo prirovnal k Trumpovi. „Strkanie hlavy do zeme Donaldovi Trumpovi pomáha, keď chce ignorovať vedecký konsenzus ohľadom klimatických zmien spôsobených ľuďmi,“ stálo vo vyhlásení.

Medzi poprednými svetovými vedcami panuje zhoda, že globálna zmena klímy je predovšetkým zapríčinená ľudskou činnosťou. Trumpova administratíva ale stanovisko vedcov spochybňuje a označuje ho za „politickú agendu“.

„Neviem o tom, že by to spôsobili ľudia,“ povedal Trump v októbrovom rozhovore v relácii 60 Minutes, ktorú vysiela americká televízia CBS. „Nespochybňujem zmenu klímy, ale mohlo by sa to (teploty) vrátiť na pôvodnú úroveň,“ uviedol Trump bez toho, aby svoje tvrdenie podložil dôkazmi. Minulý mesiac Trump spochybnil správu, ktorú vypracovala jeho vláda a ktorá uvádza, že zmena klímy bude USA stáť každoročne miliardy dolárov a negatívne ovplyvní zdravie občanov. „Neverím tomu,“ reagoval vtedy na dokument pred novinármi americký prezident.

Trump oznámil odstúpenie USA od historickej parížskej klimatické dohody, ktorej signatári sa zaviazali obmedziť stúpanie globálnych teplôt. Svoje rozhodnutie, ktoré urobil krátko po tom, čo sa ujal funkcie prezidenta, zdôvodnil tým, že bol zvolený, aby hájil záujmy občanov Pittsburghu, nie Paríža. Zdôraznil pritom, že klimatická dohoda znevýhodňuje americké podniky a pracujúcich.

debata chyba
Viac na túto tému: #klimatické zmeny #obojživelník #červ #americký prezident