Bocian Vavrinec strávil vianočné a novoročné sviatky na juhu Afriky

Bocian Vavrinec, ktorého migráciu ochranári spod Tatier sledujú vďaka solárnej vysielačke, za posledný mesiac preletel ďalších 3 200 kilometrov.

04.01.2019 12:50
afrika Foto:
Vďaka moderným technológiám môžeme sledovať Vavrinca počas jeho migrácie do Afriky
debata
Riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko uviedol, že jeho púť pokračovala zo Zambie, cez Zimbabwe až na juh Juhoafrickej republiky.

Vianoce strávil neďaleko východných hraníc Lesothského kráľovstva, kde svoju migráciu na čas zavŕšil a pobudol tam aj Nový rok. „Určite nás prekvapilo to, že keď sme v minulosti sledovali orlicu Aničku, nikdy nezaletela tak extrémne na juh ako teraz Vavrinec, ktorý je už na najjužnejšom cípe Afriky. Predpokladali sme, že sa bude držať niekde v strede v subtropickej oblasti. Je to prvý bocian, ktorého z TANAP monitorujeme vysielačkou a som rád, že všetko funguje. Pevne verím, že sa v zdraví vráti naspäť do svojho pôvodného hniezda,“ povedal Majko.

Dodal, že bocianom trvá cesta späť domov približne mesiac, prvé jedince sa na Slovensku objavujú zvyčajne začiatkom apríla.

Príbeh Vavrinca, bociana bieleho, sa začal v auguste minulého roka, kedy ho ochranári prijali na rehabilitáciu na Správe TANAP. Nelietajúceho bociana našli obyvatelia pri obci Mlynčeky. Pracovné meno dostal podľa dňa v kalendári, kedy ho našli, pri vyšetrení sa zistilo, že si nárazom spôsobil ľahké zranenie krídla. K úspešnému zotaveniu mu stačil týždeň oddychu a dostatok výdatnej potravy.

„Vďaka moderným technológiám teraz môžeme sledovať Vavrinca niekoľko sezón nepretržite počas jeho migrácie do Afriky, zimovania a dúfame, že aj počas opätovného návratu na Slovensko. Vďaka telemetrii opäť približujeme priaznivcom živej prírody príbeh jedného bociana s množstvo zaujímavých faktov z jeho života,“ dodáva Majko.

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #TANAP #bocian #Vtáci