Pšenica v Európe nie je odolná voči zmenám klímy, tvrdia vedci

Tím európskych vedcov vrátane českých z Ústavu výskumu globálnej zmeny Akadémie vied ČR (CzechGlobe) zistil, že pšenica na starom kontinente nie je odolná voči zmenám klímy.

08.01.2019 06:00
pole, pšenica, Foto:
Ilustračné foto.
debata
V posledných piatich až 15 rokoch sa potom podľa nich na poliach vo väčšine európskych krajín znížili rozdiely v reakciách pšenice na počasie. Ústav to uviedol na svojom webe, výsledky výskumu publikoval americký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Extrémnosti a variabilita počasia podľa vedcov budú znamenať zníženie výnosov pšenice. Výskumníci na účely štúdie zhodnotili tisíce pozorovaní výnosov kultivarov pšenice v deviatich európskych krajinách – Česku, na Slovensku, vo Fínsku, v Dánsku, Nemecku, Belgicku, vo Francúzsku, v Taliansku a Španielsku. Zisťovali, ako reagujú na počasie.

„Zmeny u výnosov všetkých kultivarov pšenice vystavených rôznym poveternostným vplyvom boli relatívne podobné v severnej a strednej Európe a v rámci krajín južnej Európy to platilo najmä pri tvrdej pšenici. Ako vážny problém naprieč Európou negatívne ovplyvňujúci výnos sa ukázala nízka odolnosť pšenice voči výdatným dažďom,“ uvádza ústav na webe. Všeobecne môžu výnosy v zraniteľných fázach vegetačného obdobia poškodiť dážď, sucho, teplo i chlad.

„Výnos pšenice je citlivý dokonca aj na niekoľkodňové vystavenie poveternostným vplyvom a vlhkému počasiu, ktoré podporuje vznik chorôb. Okrem toho sa zdá, že limitujúcim faktorom adaptácie pšenice k zmene klímy v Európe je skôr než sucho, tepelný stres,“ dodáva CzechGlobe.

Podľa inštitúcie pšenici neposkytujú odolnosť súčasné šľachtiteľské programy a postupy výberu kultivarov.

debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #pšenica #výskum #akadémia vied