Na Galapágoch vypustili do prírody vzácne leguány

Ochrancovia prírody vypustili do voľnej prírody na galapágskom ostrove Santiago 1 400 vzácnych leguánov.

08.01.2019 12:45
morlor-shutterstock 1038116611 Foto:
Leguán galapágsky sa vyskytuje asi na šiestich galapágskych ostrovoch.
debata
Do tamojšieho ekosystému sa tento jašter vrátil zo susedného ostrova takmer dve storočia po tom, čo tam vyhynul. S odvolaním sa na ekvádorské úrady o tom informoval britský denník The Guardian.

Vypustený bol v rámci revitalizačného programu galapágskeho národného parku. Ochrancovia prírody tam plazy previezli zo susedného ostrova Severný Seymour. Posledné záznamy o leguánoch na Santiagu sa objavujú v zápisoch britského prírodopisca Charlesa Darwina z roku 1835.

Podľa šéfa národného parku Jorgeho Carriona leguány na ostrove vymreli kvôli tomu, že sa tam objavil neprirodzený nový predátor – prasa divoké. To bolo na Santiagu vyhubené v roku 2001.

Galapágske súostrovie je izolovanou prírodnou rezerváciou v Tichom oceáne vzdialené asi tisíc kilometrov od ekvádorských brehov. Tvorí ich 18 sopečných ostrovov, na ktorých žijú endemické druhy, teda zvieratá, ktoré sa vyskytujú iba tam.

Súostrovie je však jedným z najzraniteľnej­ších ekosystémov na svete. V súčasnosti bojuje predovšetkým s masami turistov, ročne Galapágy navštívi 245-tisíc ľudí. Podľa miestnych úradov je to maximálny možný počet, pokiaľ nemá byť ekosystém ostrovov ohrozený.

Vypustenie leguánov do voľnej prírody podľa odborníkov pomôže miestny ekosystém obnoviť. „Leguán je bylinožravec, ktorý pomáha udržiavať ekosystém tým, že rozptyľuje semená, a udržuje tak priestory bez vegetácie,“ uviedol zástupca národného parku Danny Rueda.

Leguán galapágsky sa vyskytuje asi na šiestich galapágskych ostrovoch. Dorastá do dĺžky viac ako jeden meter a asi 80 percent jeho potravy tvoria kaktusy.

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #Zvieratá #Ostrov #Galapágy #leguány