Vlaňajší rok bol štvrtý najteplejší v histórii meraní

Minulý rok bol štvrtým najteplejším rokom v histórii meraní. Teplotne ho prekonali len tri predchádzajúce roky, pričom absolútnym rekordmanom je rok 2016.

09.01.2019 06:00
púšť, voda, sucho, dieťa, otepľovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)
Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na európsky program na monitorovanie životného prostredia Copernicus.

Priemerná teplota vzduchu v roku 2018 dosiahla 14,7 stupňa Celzia, čo je o 0,2 stupňa menej ako v rekordnom roku 2016. Vtedy podľa vedcov k otepleniu výraznejšie prispel okrem emisií skleníkových plynov spôsobených ľudskou činnosťou tiež klimatický jav El Niňo.

„Rok 2018 bol opäť veľmi teplý, štvrtý najteplejší v dejinách záznamov,“ uviedol vo vyhlásení Jean-Noël Thépaut, vedúci služby Copernicus, na ktorej prevádzke sa podieľajú Európska únia a Európska vesmírna agentúra (ESA).

„Dramatické klimatické udalosti ako horúce, suché letá v rozsiahlych častiach Európy či zvyšujúca sa teplota v arktických oblastiach sú pre nás pre všetkých znepokojujúcimi znameniami,“ dodal. Správa programu Copernicus potvrdzuje predpoklady Svetovej meteorologickej organizácie (WMO), ktorá je agentúrou OSN. Tá už v novembri uviedla, že aj napriek chladnému začiatku roka bude rok 2018 štvrtým najteplejším v dejinách meraní.

Minulý mesiac takmer 200 krajín sveta na konferencii v Poľsku schválilo pravidlá, ktoré majú umožniť realizáciu cieľov parížskej klimatickej dohody z roku 2015. Parížskou dohodou sa svetoví vodcovia zaviazali udržať zvyšovanie teploty „výrazne pod dvomi stupňami Celzia a čo najviac sa priblížiť hodnote 1,5 stupňa“ v porovnaní s teplotou v období pred industrializáciou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #teplota #klimatické zmeny #klimatická dohoda #El Niño #merania