Hodina v londýnskom metre je ako deň v meste

Vzduch v londýnskom metre je taký znečistený, že hodina strávená v ňom je z hľadiska vystavenia organizmu škodlivým časticiam rovnaká, ako celý deň v londýnskych uliciach.

11.01.2019 12:00
hodiny Foto: ,
Vstup do londýnskeho metra.
debata
Podľa agentúry Reuters to odhalila nová štúdia, ktorú zadal londýnsky dopravný podnik Transport for London (TfL).

V niektorých staniciach metra je údajne vzduch päťdesiatkrát špinavší ako na povrchu. Obzvlášť zlá je situácia v najhlbších častiach podzemnej železničnej siete. Najhlbšie položenou stanicou je Hampstead na severe metropoly a tu namerali autori nového výskumu počas desiatich dní priemerné koncentrácie nebezpečných prachových častíc PM 2,5 (menších ako 2,5 mikrometra) na úrovni 492 mikrogramov na meter kubický. Na rušnej londýnskej ulici činí údajne priemer 16 mikrogramov, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by denné koncentrácie nemali presahovať 25 mikrogramov.

„Koncentrácie častíc PM na nástupištiach londýnskeho metra sú typicky oveľa vyššie, než vo vonkajšom ovzduší,“ uvádza štúdia vypracovaná pre TfL. Londýnske metro je na svete vôbec najstaršie a niektoré z 270 staníc na jeho 11 linkách boli vybudované už v roku 1863. Autori štúdie konštatovali, že súčasťou siete sú aj „hlboké, zle vetrané“ tunely. Vzduch, ktorý sa do nich dostane, znečisťuje opotrebovávanie súčastí systému, ako napríklad kolies na súpravách alebo brzdových doštičiek.

Podľa správy, ktorá bola zverejnená tento týždeň, nie je k dispozícii dostatok informácií, aby bolo možné posúdiť vplyvy znečistenia vzduchu na pasažierov. Riziko pre ich zdravie vraj nemožno vylúčiť, cestovanie metrom ale podľa autorov nepredstavuje vážne nebezpečenstvo.

Reuters s odkazom na vedeckú štúdiu z roku 2015 uvádza, že takmer 9 500 obyvateľov Londýna každý rok umrie predčasne v dôsledku dlhodobého pobytu v znečistenom prostredí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Dopravný podnik #štúdia #metro #ovzdušie #londýnske metro