Orangutany v bazilejskej zoo skrížili plány chovateľov

O tom, že príroda je mocnejšia ako človek a jeho plány, svedčí prípad orangutanov sumaterských zo zoologickej záhrady vo švajčiarskom Bazileji.

04.02.2019 22:00
orangután, samica, mláda Foto:
Samica orangutana s mláďaťom. Ilustračné foto.
debata
Tamojších chovateľov zaskočil výsledok testov DNA u samičky narodenej vlani v lete, pretože sa ukázalo, že jej otcom je iný samec, než predpokladali. O prípade informuje zoo na svojich internetových stránkach.

V bazilejskej zoologickej záhrade žije deväť orangutanov. Sú rozdelení do troch skupín, kedy v každej žije samec, samice a jedno mláďa. Jedenásťročnej samici Maji sa vlani v auguste narodilo mláďa, ktoré dostalo meno Padma. Samcom, s ktorým Maja zdieľa výbeh, je 14-ročný Budi.

V Bazileji sú mláďatám orangutanov v rámci programu na záchranu ohrozených druhov odoberané vzorky DNA a ich výsledky potom zoológovia porovnávajú s DNA matky a potenciálnych ot­cov.

Až doteraz výsledky testov neprinášali žiadne prekvapenia, uvádzajú zoológovia. V prípade malej Padmy sa však ukázalo, že jej matka pred svojím partnerom Budim, ktorého jej vybrali ľudia, dala prednosť 18-ročnému samcovi Vendelovi. Prekážkou im nebol ani plot, ktorý oddeľuje výbehy.

„Z biologického hľadiska tento výsledok tak prekvapivý nie je,“ uvádza bazilejské zoo. Vendel má ako jediný z tamojších samcov lícne valy. Také jedince si samice vraj vyberajú ako otcov svojich potomkov aj vo voľnej prírode radšej než samcov bez tohto neprehliadnuteľného prvku v tvári. Vendel je navyše medzi bazilejskými samcami dominantný.

debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #DNA #orangutany #samce #samičky