Vedci NASA skúmajú záhadné bahno na novom ostrove

Vedci amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa prvýkrát vylodili na jednom z najnovších ostrovov na svete.

08.02.2019 09:51
ostrov nasa1 Foto:
Pohľad na nový ostrov ako ho vyfotografoval dron.
debata
Zistili, že jeho povrch, ktorý sa nad morskú hladinu zdvihol len pred tromi rokmi, je teraz pokrytý lepkavým, záhadným bahnom, ale aj osídlený vegetáciou a vtákmi.

Nový sopečný ostrov sa vynoril v oceáne v blízkosti súostrovia Tonga pred tromi rokmi. Je jedným z iba troch ostrovov, ktoré sa objavili počas posledných 150 rokov a prežili viac ako len niekoľko mesiacov.

Dan Slayback z Goddardovho vesmírneho letového strediska NASA nesmierne túžil toto odľahlé miesto navštíviť, pretože vedci zatiaľ majú len kusé informácie o tom, ako a prečo vznikajú nové ostrovy.

Tím NASA ostrov najprv sledoval s využitím satelitných snímok a v októbri minulého roka sa naň prvýkrát vypravil. Teraz Slayback opísal to, čo na mieste našli, na blogu NASA.

Ostrov sa vynoril sopečnou činnosťou z okraja podmorského sopečného krátera začiatkom roka 2015. Zatiaľ zostáva nepomenovaný, aj keď sa o ňom občas hovorí ako o Hunga Tonga-Hung Ha'apai, čo sú názvy okolitých ostrovov.

Útesy kráterového jazera sú vytesané eróznymi... Foto: blog.nasa.gov, Credit: Dan Slayback
ostrov nasa2 Útesy kráterového jazera sú vytesané eróznymi vpustmi.

Slayback a jeho tím sa vylodili na ploche, ktorá na satelitných snímkach vyzerala ako čierna piesočná pláž. V skutočnosti ju tvoril štrk o veľkosti hrášku, ktorý značne sťažil chôdzu. Na ostrove našli prvé rastliny, ktoré sa tu uchytili zrejme potom, čo sem ich semená v truse zaniesli vtáky prelietavajúce nad ostrovom. Zahniezdila tu sova pálená a tiež stovky rybárov čiernochrbtých.

Čo ale Slaybacka a jeho tím neustále metie, je svetlé, lepkavé, ílu podobné bahno, ktoré ostrov pokrýva. Zatiaľ netušia, čo presne to je, ako to vzniklo a odkiaľ to pochádza. „Na satelitných snímkach je vidieť svetlo sfarbený materiál,“ povedal Slayback. „Je to svetlo sfarbené bahno, ktoré je veľmi lepkavé. Ale aj keď sme ho videli na vlastné oči, stále nevieme, čo to je, a nemáme jasno ani v tom, odkiaľ to pochádza. Pretože to nie je popol.“

Tím počas svojej návštevy na ostrove odobral vzorky hornín na analýzu. Umiestnil naň tiež vysoko presnú GPS stanicu a dron, aby preskúmal tvar ostrova a zistil ďalšie podrobnosti o tomto neobývanom novom území.

Teraz sa na základe údajov pracuje na vytvorení trojrozmernej mapy ostrova a Slayback so svojím tímom sa na ostrov chystajú vrátiť – pravdepodobne v budúcom roku – aby vykonali ďalší prieskum. Podľa terajších odhadov tento ostrov vydrží až 30 rokov, než sa pod tlakom okolitého oceánu znovu prepadne pod hladinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #výskum #Ostrov #bahno #vegetácia