Vedci odfotili vzácneho leoparda. Po sto rokoch

Britskému fotografovi Willovi Burrardovi-Lucasovi sa podarilo v Keni vyfotografovať vzácneho čierneho leoparda.

13.02.2019 13:18
leopard-shutterstock 114003931 Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)
Ide o ojedinelý druh zvieraťa, zachyteného naposledy pred viac ako sto rokmi. Čierne sfarbenie týchto mačkovitých šeliem spôsobuje melanizmus, teda výrazné rozvinutie tmavého pigmentu.

Burrardovi-Lucasovi sa unikátny záber podaril v kenskom prírodnom parku Laikipia, kde sa začali nedávno šíriť povesti, že tu taký leopard je. S pomocou miestnych ľudí, ktorí ho videli, pripravil fotopascu používanú na zachytenie voľne žijúcich zvierat. Vybavil ju senzormi v nádeji, že snímka bude môcť byť zhotovená aj v tme. Po niekoľkých dňoch, ktoré nepriniesli výsledok, našiel Burrard-Lucas na svojom fotoaparáte ohromujúci snímku.

„Zbežne som si aparát prezrel a ani som nedúfal, že tam niečo bude. Keď som zábery prechádzal, zastavil som sa neveriacky pri jednom z nich: obklopený atramentovo čiernu tmou – čierny leopard! Trvalo mi niekoľko dní, než som vstrebal, že sa mi podarilo splniť si sen,“ napísal Burrard-Lucas na svojom blogu.

Nicholas Pilfold z inštitútu ochrany prírody v San Diegu v článku pre časopis African Journal of Ecology na úspech Burrard-Lucasa upozornil. Napísal, že hoci sa hovorí o tom, že sú v Afrike čierne leopardy už dlhšie ako sto rokov, existuje o tom len jediný dôkaz v podobe fotografie, zhotovenej roku 1909 v Etiópii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #keňa #vedec #leopard #čierny leopard