Koalám hrozí vyhynutie

Kvôli odlesňovaniu hrozí koalám vyhynutie. Upozornil na to šéf Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Pavan Sukhdev, ktorý apeluje na austrálskych politikov, aby čo najskôr zakročili.

20.02.2019 09:30
Koala Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Rúbaním lesov je najviac postihnutý štát Nový Južný Wales, kde vznikajú veľké plochy pre farmárčenie, píše agentúra Reuters.

Sukhdev napísal v liste austrálskemu premiérovi Scottovi Morrisonovi, že koaly čelia rovnakej kríze, ako napríklad orangutany na Borneu, ktorí tiež trpia kvôli odlesňovaniu a strate prirodzeného prostredia. „Ľudia na celom svete si všímajú tej paralely, koaly tiež smerujú k vyhynutiu kvôli masívnemu výrubu lesov,“ upozornil Sukhdev. Doplnil, že bude záležať len na krokoch vlády, ktorá by mala nastaviť pravidlá a regulácie a podporovať farmárov, ktorí chcú na svojich pozemkoch lesy zachovať.

Podľa nedávnych analýz ekológov žije v štáte Nový Južný Wales približne 15 000 až 28 000 koál. Ak by odlesňovanie pokračovalo rovnakým tempom, ako doteraz, v roku 2050 by mohli byť zvieratá, ktoré sa stali jedným zo symbolov Austrálie, už minulosťou. "Rovnako ako sú orangutany dôležité pre Borneo, sú koaly dôležité pre Austráliu. Vyhynutie oboch druhov by bolo veľmi znepokojujúce, nielen pre mňa, ale pre celý svet, "dodal Sukhdev pre server SBS News.

Austrálska vláda reagovala, že si je tejto hrozby vedomá a podnikne kroky, ktoré pomôžu k rehabilitácii a ochrane koál. „Snažíme sa nájsť spôsob, ako zabrániť ďalšiemu poklesu a podporiť obnovu koaliu populáciu,“ uviedol hovorca austrálskeho ministerstva životného prostredia.

Pre koaly neznamená odlesňovanie len stratu prirodzeného prostredia, domova a potravy – ak sa totiž začnú presúvať na iné miesta, hrozí im nebezpečenstvo v podobe chorôb, predátorov alebo ľuďmi vytvorených prekážok, napríklad na cestách.

Koala je na Červenom zozname ohrozených druhov zvierat aktuálne v kategórii zraniteľný. Znamená to, že čelia veľkému nebezpečenstvu vyhynutia v strednodobom období, ak sa podmienky nezmenia. Zoznam ohrozených druhov zvierat vydáva Medzinárodná únia ochrany prírody (IUCN).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #koala #WWF #vyhynutie