Vedci budú merať množstvo plastov v mori na sumkách

Izraelskí vedci v novo publikovanej štúdii informovali o svojom zámere využiť morské živočíchy sumky na štúdium množstva plastov v oceánoch.

20.02.2019 10:25
ryby, plasty, baktérie, more, odpad Foto:
Obrovské množstvo plastového odpadu sa hromadí aj v moriach a oceánoch.
debata
Tvorovia veľkí ako dlaň žijú sedavým spôsobom života a darí sa im rovnako v krištáľovo čistej vode ako vo vodách znečistených priemyselným odpadom. Rozborom obsahu ich tiel bude možné zistiť množstvo znečistenia v jednotlivých častiach morí. Štúdia vyšla v časopise Marine Pollution Bulletin.

Do oceánov sa dostáva ohromné ​​množstvo plastového odpadu – OSN rýchlosť znečisťovania týmto odpadom prirovnala k tomu, ako by sa každú minútu do mora zvrhol plast z korby jedného nákladného vozidla. Ak sa situácia nezlepší, bude za 30 rokov v moriach viac plastov než rýb. Nie je ale zatiaľ známy vplyv mikroplastu, teda miniatúrnych častíc, ktoré sa dostávajú do morských organizmov.

„Sumky sú sediace na jednom mieste po celý svoj život a podobne ako pumpa filtrujú vodu. Môžu nám poskytnúť informáciu o tom, ako vyzeral ekosystém v ich okolí po dobu ich života,“ povedala spoluautorka štúdie Gal Veredová z univerzity v Tel Avive.

Podľa vedcov je dobré využívať práve sumky, pretože z evolučného hľadiska sú príbuzné človeku. Poznatky získané z ich organizmov sú užitočnejšie ako tie získané štúdiom iných morských živočíchov, napríklad rýb alebo lastúrnikov. „Aj keď vôbec nevyzeráme ako ony, náš systém je podobný,“ povedala Noa Šenkarová z oddelenia zoológie na univerzite.

Plast nikdy nezmizne. Rozpadne sa na mikročiastky o veľkosti ryžového zrnka a naviaže sa na kvapky látok, aké sa nachádzajú v kozmetike alebo čistiacich prostriedkoch. V tejto podobe ich konzumujú voľne žijúce zvieratá a z nich potom vstupujú do potravinového reťazca, vysvetlila Veredová.

V Ejlate v Červenom mori prehľadávala móla a skaly a na jednej tehle našla prisadený celý trs sumiek. Preniesla ich do laboratória a stlačením z nich vyšiel obsah ich tela. Boli v ňom mikroplasty, ktoré kedysi možno tvorili plastové fľaše alebo vrecúška, ktoré sú odhodené všade pri pobreží Izraela. „Človek vytvoril materiál, ktorý je schopný pretrvať stovky, tisíce rokov. A využíva ho ako výrobok na jedno použitie, to je paradox,“ povedala Veredová.

debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #výskum #oceány #moria #mikroplasty #sumky #morské organizmy