Kráľa kolumbijských Ánd kondora ohrozujú najmä ľudia

Dasan a Illika takmer zahynuli, pretože sa otrávili. Zachránení kondori teraz búšia zobákmi do klietok, keď netrpezlivo čakajú na to, až budú môcť opäť vzlietnuť nad kolumbijskými Andami, ktoré im človek zmenil v nepriateľské územie. Píše to agentúra AFP.

23.02.2019 06:00
kondor Foto:
Andský kondor, jeden z najväčších vtákov na svete, ktorého rozpätie krídel dosahuje viac ako tri metre a ktorý váži deväť až 15 kilogramov, je považovaný za druh, ktorému v Kolumbii hrozí vyhubenie.
debata

Päťročný samček Dasan klesol k zemi ako prvý. Dedinčania ho našli v novembri, oslabeného a podivne krotkého v obci Cerrito v ekosystéme Almorzadero asi 400 kilometrov od Bogoty. Staršiu samicu Illiku našli asi o 200 metrov ďalej. Vykazovala príznaky otravy, ktorá mohla byť úmyselná.

Podľa nadácie Neotropical to je už najmenej po piaty raz, čo chovatelia dobytka použili otrávené návnady, aby sa zbavili týchto dravcov, ktorí podľa nich ohrozujú ich ovce, kozy a kravy.

Paramos čiže vlhké územie v Andách, vo výške 4 000 metrov nad morom, sú ekosystémy schopné zadržiavať vodu a odolávať výrazným zmenám teploty. Nie sú určené na pasenie dobytka. Ale ako sa rozvíjali ľudské aktivity a klesali počty voľne žijúcich zvierat, bolo toto prirodzené prostredie kondora narušené.

„V andských krajinách je paramo naša vodná rezerva. Bez týchto vlhkých lokalít by sme tu doslova zomreli suchom,“ vysvetľuje riaditeľ nadácie Andský kondor v Ekvádore Sebastian Kohn. „Dobytok tu hrá negatívnu úlohu, ale keby sme ho tu prestali chovať, kondor by nemal žiadnu potravu,“ dodáva a zdôrazňuje, ako je tento problém zložitý.

Andský kondor, jeden z najväčších vtákov na svete, ktorého rozpätie krídel dosahuje viac ako tri metre a ktorý váži deväť až 15 kilogramov, je považovaný za druh, ktorému v Kolumbii hrozí vyhubenie. Vo svetovom meradle však nie je ohrozený, aj keď jeho populácia poklesla, uvádza Medzinárodná únia ochrany prírody (IUCN). V Kolumbii nemajú oficiálnu štatistiku, ale experti súdia, že na jej území zostáva už len 150 kondorov.

Tento vták bol pôvodne výhradne živiaci sa zdochlinami, ale zdá sa, že sa dnes púšťa aj do živých zvierat. Dedinčania v Cerrito si tým sú istí. „Keď kondor vidí, ako sa zviera pohybuje, bije do neho krídlami. Akonáhle sa prestane hýbať, pustí sa do hostiny,“ uvádza chovateľ oviec Eduin Conde. Viac ako 80 percent rozlohy obce tvorí vlhká pôda. Pramení tu niekoľko riek, vrátane rieky Arauca, ktorá privádza vodu do časti Venezuely. Podľa vedeckého riaditeľa Neotropicalu Fausta Saenza prelietava nad touto zónou najmenej 30 kondorov.

Nadácia spolupracovala s Andským kondorom v Ekvádore, s americkou mimovládnou organizáciou The Peregrine Fund a zoologickým parkom Jaime Doqueho, aby vyliečila a potom Dasana a Illiku vypustila na slobodu. Najprv sa o vtáky postarali vedci, hasiči a policajti. Potom boli vrtuľníkom prevezení na veterinárnu kliniku parku Jaime Duqueho. Obaja kondori vykazovali rovnaké príznaky, a to bol dôkaz toho, že sa živili rovnakým zdrojom, hovorí Sáenz.

Starosta Cerrito Carlos Romero uviedol, že sa začalo vyšetrovanie s cieľom zistiť, či boli vtáky otrávené. Otrava je v Kolumbii hlavnou hrozbou pre kondora, ktorý žije v celých Andách, od Venezuely až po juh Argentíny a Čile. Podľa expertov tu sídli 6 700 exemplárov.

Kondorovi, ktorý kladie len jedno vajce raz za dva roky, tiež hrozí, že ho zastrelia lovci, alebo že narazí do káblov elektrického vedenia. Mnoho ľudí nechcelo zmeškať vypustenie Dasana a Illiky na slobodu. Na mieste, kde boli oba kondori objavení, sa zišla stovka zvedavcov. Rodina Conde patrí k tým, ktorí tohto dravca obhajujú, lebo je užitočný tým, že zbavuje ekosystém mršín, a teda prípadných ohnísk nákazy. Eduinov syn Gilberto vedie kampaň za to, aby dedinčania prestali s predsudkami voči kráľovi Ánd. Za ním zdobí freska múr hotela ležiaceho v 3 000 metroch nad morom, ktorý vedie. Majestátny kondor a slogan „Paramo odoláva“ vítajú odvážlivcov, ktorí sa vyšplhali až sem.

debata chyba
Viac na túto tému: #otrava #Vtáci #Andy #ohrozené druhy #kondor #voľne žijúce zvieratá