V džungli, desiatky kilometrov od pobrežia, našli mŕtvu veľrybu

Brazílskych vedcov zamestnáva záhadný nález tela mŕtvej veľryby, ktoré miestni obyvatelia objavili v amazonskej džungli desiatky kilometrov od morského pobrežia.

27.02.2019 09:18
veľryby, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kým Brazílčania spriadajú na sociálnych sieťach rôzne teórie o presune veľryby, vedci sa domnievajú, že približne desaťmetrovú veľrybu odniesla do pralesa riečna prílivová vlna, uviedla brazílska televízia G1.

Zhruba ročného keporkaka objavili v lokalite Maraj zhruba stovku kilometrov od ústia Amazonky. Veľryba ležala asi 15 metrov od brehu jedného z prítokov najväčšej juhoamerickej rieky a pozornosť miestnych k nej upútal kŕdeľ nekrofágnych vtákov krúžiacich nad stromami.

Vedci, ktorí dorazili na miesto, preskúmali telo morského cicavca a nenašli na ňom viditeľné poranenia. Mladá veľryba sa podľa nich zrejme dostala pri prílive do ústia Amazonky a potom sa nebola schopná vrátiť na otvorené more. Uhynula zrejme už vo vode a riečna prílivová vlna ju podľa vedcov mohla odniesť aj na túto vzdialenosť. Istotu však experti nemajú a tvrdia, že podobný nález si nepamätajú. V ústí rieky sa veľryby zvyčajne pohybujú v júli a auguste, kedy sa slaná voda mieša s riečnou, ani vtedy sa však nedostávajú tak ďaleko od mora.

Experti každopádne vylučujú možnosť, že by sa veľryba dostala na súš živá vlastnými silami, o ktorej špekuluje verejnosť na sociálnych sieťach. Zviera bolo podľa Dirlene Silvaovej z miestneho úradu pre životné prostredie mŕtve najmenej tri dni, keď k nemu experti dorazili.

Úrady teraz riešia, ako dostať zvyšky keporkaka zo zle prístupného miesta, aby mohla byť prípadne jeho kostra umiestnená v múzeu.

debata chyba
Viac na túto tému: #more #Džungla #prales #veľryba #pobrežie