Na Galapágoch objavili korytnačku. Naposledy ju ľudia videli pred 113 rokmi

Samica druhov obrovských korytnačiek, o ktorých sa predpokladalo, že vymreli pred viac ako 100 rokmi, bola podľa ekvádorskej vlády objavená minulý týždeň na ostrove Fernandina v súostroví Galapágy.

27.02.2019 11:22
debata

Cez sto rokov stará samica, o ktorej sa odborníci domnievali, že patrí do dávno vymretého druhu, bola objavená v rámci expedície iniciovanej spoločnosťou Giant Reconstruction de Cortoise (GTRI).

Podľa riaditeľa GTRI a organizátora expedície Washingtona Tapia bude ale ešte potrebné vykonať genetické testy, aby sa potvrdilo, že sa skutočne jedná o Chelonoidis phantasticus, druh obrej fernandinskej korytnačky.

Výskumný tím sa navyše domnieva, že podľa okolitých stôp a zápachu nie je korytnačka sama, a preto budú prebiehať ďalšie rozsiahlejšie expedície. „Tento objav nás povzbudzuje k tomu, aby sme posilnili naše plány a hľadali ďalšie korytnačky, čo by nám v budúcnosti umožnilo začať u tohto druhu chovateľský program v zajatí,“ uviedol pre BBC Danny Rueda, riaditeľ Národného parku Galapágy.

Chelonoidis phantasticus je jedným zo 14 druhov korytnačiek, ktoré na súostroví Galapágy žijú. Väčšina z nich je ohrozená. V minulých dvoch storočiach boli korytnačky zabíjané kvôli mäsu a pytliactva.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #korytnačka #Galapágy