Oceán v Kalifornii vyplavil telo vzácneho mesačníka ukrytého. Druh je známy od roku 2017

Podľa doterajších poznatkov sa má mesačník ukrytý (Mola tecta) vyskytovať iba na južnej pologuli, avšak jeden exemplár tejto vzácnej obrej ryby nedávno doputoval až k brehom Kalifornie.

04.03.2019 08:45
mola Foto:
Mola tecta.
debata
Na pláži pri meste Santa Barbara sa mŕtvola živočícha objavila 20. februára a odborníci neskôr potvrdili, že skutočne ide o zástupcu druhu identifikovaného až v roku 2017. Informovala o tom agentúra AP.

Univerzita v Santa Barbare (UCSB) uviedla, že ako prvá záhadného živočícha na Sands Beach spozoroval jeden zo stážistov, ktorý ihneď upozornil odborníčku na ochranárstvo Jessicu Nielsenovú, pôsobiacu pri miestnej prírodnej rezervácii Coal Oil Point. Nielsenová si najskôr myslela, že má čo do činenia s miestnym druhom mesačníka a fotografiu ryby dlhej viac ako dva metre zdieľala na internete.

Druh nie je príliš známy, niekoľko dní nebola informácia potvrdená

O presnej klasifikácii živočícha sa niekoľko dní polemizovalo a do diskusie sa nakoniec zapojila aj Marianne Nyegaardová, ktorá mesačníka ukrytého svetu pred necelými dvoma rokmi formálne predstavila. Najskôr však identitu kalifornského nálezu nechcela potvrdiť, pretože prvotné fotografie neukazovali jasne niektoré poznávacie znaky a tiež preto, že sa ryba objavila tak ďaleko od známej oblasti výskytu.

Po doručení ďalších fotografií ale, ako povedala televízii CNN, Nyegaardová „skoro spadla zo stoličky“. „Keď prišli kvalitnejšie fotografie, hovorila som si, že nemôže byť pochýb. Je fascinujúce uvažovať o tom, čo viedlo tohto tvora na prekonanie rovníka,“ dodala.

Mesačníky sú podivne vyzerajúce, ploché a oválne ryby s plutvami, ktoré pripomínajú krídla, napísala AP. Hmotnosť ryby z pláže pri Santa Barbare nie je známa, avšak podľa spravodajského serveru BBC sú zástupcovia najnovšieho druhu väčší ako ostatné a môžu vážiť až dve tony. Odborníci sa domnievajú, že mesačník ukrytý vyhľadáva miernejšue vody, aké sú napríklad pri brehoch Čile a Nového Zélandu.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #ochranári #ryba #oceán #živočích