Od Antarktídy sa môže odtrhnúť ľadovec väčší ako dve mestá New York

Monitorovanie Antarktídy americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) ukazuje nielen trhlinu rozširujúcu sa severne cez Bruntov ľadový šelf, ale aj prasklinu, ktorá sa už blíži k okraju ľadu.

05.03.2019 09:19
brunt oli 2019023 Foto:
NASA odhaduje, že oddelená masa ľadu by po ich spojení mohla mať až 1 700 kilometrov štvorcových. Pre porovnanie - mesto New York má necelých 784.
debata

Od seba ich delia iba štyri kilometre. V okamihu, keď sa stretnú, sa od šelfu odlomí ľadovec veľký zhruba ako dve mestá New York.

Prvej trhline odborníci z výskumnej organizácie British Antarctic Survey so sídlom v Cambridgi hovoria Chasm 1 (z angličtiny: Priepasť 1), druhá nesie názov Halloweenska prasklina.

NASA odhaduje, že oddelená masa ľadu by po ich spojení mohla mať až 1 700 kilometrov štvorcových. Pre porovnanie – mesto New York má necelých 784.

Bol by to tak najväčší odlomený kus od Bruntovho ľadového šelfu za posledných viac ako 100 rokov. Tento šelf sa ponára do Weddellovho mora, ktoré sa vyskytuje medzi východným pobrežím Antarktického polostrova a Coatsovou krajinou.

Vyššie popísaný fenomén oddelenia kusu ľadu sa nazýva ľadovcové „telenie“. Nastáva k okamihu, kedy sa od ľadovca odtrhne rozsiahla ľadová masa.

Britskí vedci, ktorí v oblasti pracujú na svojej stanici Halley Research Station, sa kvôli tomu podľa informácii od britskej odbornej rady Natural Environment Research Council radšej presunuli preč.

Vnútri iného antarktického ľadovca, Thwaitesovho, čo je jeden z najväčších na svete, bol na konci januára objavený masívny otvor. Podľa NASA zodpovedá rozloha jaskyne asi dvom tretinám newyorského Manhattanu – ten má 59 km² – a od dna má na výšku 300 metrov. Výskumníkov veľkosť priestoru zaskočila, je to ďalší dôkaz rýchlejšieho topenia ľadu a potenciálna hrozba zvyšovania hladiny oceánov.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #NASA #Antarktída #prasklina