Ako desať 'Hiroším'. Pri Kamčatke explodoval meteorit

Aktuálne sa potvrdilo, že vo výške 25,6 kilometrov nad Beringovým morom pri pobreží Kamčatky explodoval vlani v decembri meteorit.

19.03.2019 09:03
meteorit Foto:
Meteorit nad Čeľjabinskom.
debata

Sila výbuchu desaťkrát prekonala výbuch atómovej bomby, zvrhnutej na konci druhej svetovej vojny na japonské mesto Hirošima.

Bola však slabšia, než explózia meteoritu, ktorý vo februári 2013 vybuchol nad ruským mestom Čeľjabinsk na Urale. Uviedla to stanica BBC s odvolaním sa na americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Expert NASA Lindley Johnson BBC povedal, že k výbuchom o takejto sile dochádza dvakrát až trikrát za storočie. V danom prípade išlo o druhý najsilnejší výbuch za posledných 30 rokov.

Explóziu zaznamenali vojenské družice. Informáciu odovzdalo NASA americkému vojenskému letectvu. Vzhľadom k tomu, že meteorit vybuchol nad morom, nevyvolal takú pozornosť, ako pred rokmi Čeľjabinský meteorit, zachytený napríklad kamerami, aké si na čelných sklách nosí mnoho ruských motoristov. Navyše tlaková vlna po výbuchu vyrazila na Urale množstvo okien, ktorých úlomky poranili až 1 200 ľudí, a odhad škôd dosiahol miliardy rubľov.

Následne – vzhľadom k rozbitým oknám a tuhému mrazu – museli byť uzavreté všetky školy a škôlky. Vedci odhadli, že Čeľjabinsk meteorit vybuchol tridsaťkrát väčšou silou než bomba nad Hirošimou.

Výbuch nad Kamčatkou sa dostal až teraz na program vedeckej konferencie v meste The Woodlands pri Houstone v americkom Texase.

Danou oblasťou nad Beringovým morom však vedie mnoho leteckých liniek medzi Severnou Amerikou a Áziou, a tak experti dúfajú, že výbuch v podobe obrovskej ohnivej gule okolo poludnia miestneho času 18. decembra 2018 mohol vidieť niektorý z pilotov.

Kongres USA v roku 2005 poveril NASA, aby do roku 2020 dokázala odhaliť v blízkosti Zeme až 90 percent asteroidov o veľkosti 140 a viac metrov, ktorých zrážka so Zemou by prípadne postihla celé regióny. Ale vedci odhadujú, že potrvá ďalších 30 rokov, kým bude táto úloha splnená.

NASA sa však môže pochváliť tým, že v júni 2018 pozemné observatórium v ​​Arizone objavilo malý, asi trojmetrový asteroid asi osem hodín pred nárazom. Centrum pre štúdium objektov blízkych Zemi v laboratóriu NASA potom presne určilo dráhu asteroidu, použitú na výpočet pravdepodobného miesta dopadu na juhu Afriky. Ohnivá guľa potom bola skutočne zaznamenaná na záberoch bezpečnostnej kamery na farme v Botswane, v ktorej okolí sa neskôr našli úlomky.

debata chyba
Viac na túto tému: #explózia #meteorit #kamčatka #Beringovo more