V Gdanskej zoo majú vzácneho tučniaka - albína

Mláďa tučniaka okuliarového, ktoré prišlo na svet vo vzácnej podobe, ako albín, sa cez víkend prvýkrát ukázalo návštevníkom zoologickej záhrady v Gdaňsku na severe Poľska.

25.03.2019 09:14
POLAND-PENGUIN/ Foto:
Mláďa tučniaka, ktoré sa narodilo ako albín.
debata

„Pokiaľ vieme, tak nič podobné sa (v zajatí) nevyskytuje nikde inde vo svete,“ vyhlásil riaditeľ zoo Michal Targowski v televízii TVN.

Biele mláďa prišlo na svet v polovici decembra a ošetrovatelia v prvej chvíli neverili vlastným očiam. Mláďaťu sa dostalo najlepšej starostlivosti a jeho existencia bola až doteraz prísne tajná, opísala stanica na svojom webe. „Najväčší poklad zoo“ teraz meria 28 centimetrov a váži poldruha kilogramu, pohlavie ešte nie je známe. Ani ešte nemá meno.

„Je silný a v dobrom zdravotnom stave. Má chuť do jedla a veľmi dôležité je, že rodičia sú pri ňom,“ poznamenal Targowski na adresu mláďaťa, ktoré okrem rodičov má za spoločníkov štyri najpokojnejšie kusy z kŕdľa siedmich desiatok tučniakov v zoo. „Musíme sa o neho starať, aby sa mu nič zlé nestalo,“ vysvetlil riaditeľ. Je totiž možné, že iné tučniaky by nemuseli albína akceptovať.

Tučniaky okuliarnaté hniezdia výhradne na pobreží Južnej Afriky. Ich populácia sa rýchlo zmenšuje vinou znečistenia a zmenšovania ich prirodzeného prostredia vplyvom človeka a priemyslu, poznamenala agentúra AFP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #zoo #mláďa #tučniak