Klimatické zmeny môžu do Európy priniesť choroby prenášané komármi

Ochorenia, ktorých prenášačom sú komáre, sa môžu kvôli klimatickým zmenám do roku 2080 objaviť aj v Európe a Severnej Amerike.

29.03.2019 08:24
komár, horúčka dengue Foto:
Nebezpečnú horúčku dengue prenášajú komáre.
debata

Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnil časopis PLoS Neglected Tropical Diseases, podľa ktorej chorobám, ako je vírus zika, horúčka dengue alebo žltá zimnica, bude čeliť ďalšia miliarda ľudí.

Odborníci predpovedali pohyb dvoch najtypickejších druhov komára-prenášača, a to Aedes aegypti a Aedes albopictus. Urobili tak na základe očakávaných rastúcich teplôt v niektorých regiónoch.

Zabrániť rozšíreniu závažných ochorení podľa expertov môže len ráznejší postup voči klimatickým zmenám a obmedzenie globálneho otepľovania.

Proti vírusu zika v súčasnosti neexistuje efektívne očkovanie; vo fáze testovania je potom len niekoľko preparátov proti horúčke dengue. „Pre nás je oveľa jednoduchšie zabrániť komárom alebo vírusom, aby sa niekde objavili, než zabrániť šíreniu nákazy, ktorá už prepukla,“ uviedol vedúci štúdie Colin Carlson z univerzity v Georgetowne.

Znížiť riziká nákazy je možné napríklad používaním repelentov, inštaláciou ochranných sietí na okná alebo odstránením stojatých vôd z okolia domovov. Účinnejšie je ale podľa odborníkov zakročiť proti klimatickým zmenám a rozšíriť globálne programy, ktorých cieľom je sledovať a obmedzovať výskyt komárov.

Experti varujú, že choroby prenášané komármi sa môžu objaviť v mestách s vysokou hustotou obyvateľstva; mnohí z ich obyvateľov budú týmto vírusom vystavení prvýkrát. „Ľudia, ktorí sa s týmito ochoreniami predtým nikdy nestretli, si proti nim nevytvorili imunitu,“ cituje agentúra Reuters Carlsona. „Obávame sa, že sa objaví oveľa rozsiahlejšie epidémie, až sa tam tieto patogény objavia prvýkrát,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #komár #Európa #choroby #horúčka dengue #Severná Amerika #Zika