Hodina Zeme: Sme možno posledná generácia, ktorá môže zachrániť planétu

Dnes, presne o 20.30 miestneho času sa najdôležitejšie dominanty celého sveta zahalia na jednu hodinu do tmy. Hodina Zeme je najväčšia celosvetová environmentálna akcia, ktorá varuje, že sme možno posledná generácia, ktorá môže zachrániť planétu.

30.03.2019 06:00
zem Foto:
Hodina Zeme v Bratislave.
debata (4)

Prírodné bohatstvo strácame závratnou rýchlosťou. V moriach bude podľa odhadov do roku 2050 viac ton plastov ako rýb. Strácame zvieratá, rastliny, lesy, podzemné vody. A sme prvou generáciou, ktorá má dostatok informácií o tom, čo sa deje a ako ohrozujeme svet a budúcnosť našich detí. Každý z nás musí dnes prispieť k zmene, inak sa nám hrozbu nepodarí odvrátiť. A každý z nás sa teraz môže pridať k miliónom ľudí na svete, ktorí v sobotu povedia, že im na prírode záleží.

Na Slovensku sa do Hodiny Zeme zapája viac ako 20 miest a desiatky firiem a organizácií. A ďalší sa môžu stále nahlásiť na stránke Hodina Zeme. Zhasnú dominanty, ako napr. Bratislavský hrad, prezidentský palác, Bojnický zámok, Spišský hrad, Trenčiansky aj Nitriansky hrad, hrad v Starej Ľubovni, Hodinová veža v Banskej Bystrici či dokonca Mariánsky stĺp v Chrenovci-Brusne.

Pridajú sa tak k dominantám ako najvyššia budova sveta Burdž Chalífa v Spojených arabských emirátoch, pyramídy v Egypte, grécka Akropola, rímske Koloseum, Eiffelova veža v Paríži, Big Ben v Londýne či Empire State Building v New Yorku.

„Cieľom Hodiny Zeme je posilniť vedomie o dôležitosti ochrany prírody, trvalo udržateľného správania a spotreby, o minimalizovaní odpadov či zmene stravovania. Hodina Zeme spája všetkých tých, ktorí si uvedomujú dôležitosť ochrany našej planéty a zároveň svoju silu niečo zmeniť," hovorí Miroslava Plassmann, riaditeľka WWF Slovensko.

‚Postnite‘ si čierny obrázok

WWF Slovensko sa do Hodiny Zeme zapája online kampaňou, ktorá upozorní, že bez zmeny správania neprežijeme. „Pozývame všetkých, aby vypli na hodinu svoje sociálne siete. V prvom rade v sobotu 30. marca o 20:29, teda tesne pred okamihom, kedy zhasínajú svetové metropoly, postnime na Facebook či Instagram čisto čierny obrázok s odkazom: Túto hodinu vypínam #MojaHodinaZeme #Connect2Earth," povedala Miroslava Plassmann.

Post. Foto: wwf.slovakia
post Post.

Každý z nás môže pre prírodu niečo urobiť. A pri rozhodovaní sa môže inšpirovať environmentálnymi výzvami na webe HodinaZeme . Ďalšie výzvy, „šité na mieru“, budú pribúdať na Instagrame @wwf_slovakia hneď po Hodine Zeme.

Zapojiť sa a prijať výzvu môže každý, nielen jednotlivci, ale aj firmy, hotely, školy, organizácie, politici či ministerstvá. Návody ponúka WWF i na conect2earth.org. Pretože každý krok smerom ku zmene má zmysel. Dokazujú to príklady z minulých rokov, keď Hodinu Zeme niektoré krajiny spojili s petíciami za zastavenie sporných projektoch priehrad (napr. Slovinsko či Chorvátsko), s kampaňami za vyhlásenie chránených území (napr. Argentína) či s bojom s plastovým odpadom (napr. Ekvádor, ktorý zakázal plastové obaly, tašky, slamky a fľaše v národnom parku na Galapágoch).

Hodinu Zeme od roku 2011 koordinovali na Slovensku členovia Sekcie ochrany pred svetelným znečistením Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV a Slovenský zväz astronómov. Od roku 2016 sa pridala WWF Slovensko. „Ako astronómovia vnímame intenzívne svetelné znečistenie, ktoré nás limituje v našej práci a výskume, a to bol jeden z dôvodov, prečo sme sa pustili do Hodiny Zeme. Nie je to však len problém astronómov, týka sa každého z nás. Navyše, environmentálnych problémov z roka na rok pribúda, znečistenie ovzdušia a vôd, strata biodiverzity, zmena klímy. To všetko robí z Hodiny Zeme dôležitý okamih, keď všetci na svete hovoríme, že chceme situáciu zmeniť, “ hovorí Jaroslav Merc zo Slovenskej astronomickej spoločnosti.

Viac informácií o Slovensku a história Hodiny Zeme: hodinazeme.sve­telnezneciste­nie.sk Viac informácií o Hodine Zeme 2019 vo svete: www.earthhour.org

4 debata chyba
Viac na túto tému: #tma #Hodina Zeme #enviromentálna akcia #dominanty