Levy sa márne snažili uloviť šupinavca

Jednému z pracovníkov safari tímu sa v keňskom parku podarilo natočiť vzácneho šupinavca.

05.04.2019 16:00
debata

Zachytil ho práve v dosť nezávideniahodnej situácii, keď sa ho pokúšali uloviť levy. S klbkom pevných nepreniknuteľných šupín si ale nedokázali poradiť.

Natočiť šupinavca vo voľnej prírode je pomerne vzácnosť. Tohto nočného tvora nie je jednoduché uvidieť. Safari tímu v kenskej rezervácii Masai Mara sa to ale podarilo, rovnako ako dvom levom, ktoré sa pokúšali zviera uloviť.

Skupina turistov na nočnej výprave pozorovala z úctivej vzdialenosti svorku levov. Dve zvieratá sa ale za svorkou oneskorili a členovia safari tímu sa rozhodli zistiť prečo. Keď sa dostali bližšie, zistili, že v pazúroch jedného z mladých levov je šupinavec.

Stočený do klbka sa snažil prečkať neustálu snahu šeliem preraziť jeho pevné a tvrdé šupiny. „Nanešťastie pre levy, kvôli dažďu boli šupinavcove šupiny klzké a šelmy sa cez jeho brnenie nemohli dostať,“ uviedol Tristan Dicks, ktorý scénu natočil.

Šupinavec najprv prestal baviť jedno zviera, druhá šelma sa ho ešte chvíľu pokúšala roztvoriť, ale aj ona nakoniec svoju snahu vzdala.

Tvrdé nepreniknuteľné šupiny sú pre šupinavce veľmi účinným prvkom obrany, v posledných rokoch ale aj jeho prekliatím. V Ázii zbožňujú ich mäso a navyše práve šupiny považujú v rámci tradičnej čínskej medicíny mylne za zázračne liečivé.

Tento cicavec podlieha prísnej ochrane, situácia je pre jeho druh kritická.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #safari #lev #lov #svorka #šupinavec