Vedec vytvoril vizualizáciu Notre-Dame, môže pomôcť pri opravách

Pri rekonštrukcii parížskej katedrály Notre-Dame poškodenej požiarom by mohla byť užitočná vizualizácia, ktorú s pomocou vysoko presných laserových meraní interiéru aj exteriéru chrámu vytvoril americký historik umenia a fanúšik francúzskych stredovekých pamiatok i moderných technológií Andrew Tallon. Píše o tom server architizer.com.

17.04.2019 13:54
Notre-Dame Foto: ,
Požiar katedrály Notre-Dame v Paríži, 15. apríl 2019.
debata (1)

Vedec, ktorý zomrel ako 49-ročný vlani v novembri, z päťdesiatich rôznych uhlov v katedrále meral vzdialenosti medzi múrmi, piliermi, sochami a rôznymi ďalšími miestami. Podobný postup použil v katedrále vo Washingtone a v ďalších zhruba 40 cirkevných pamiatkach.

Jeho prácu v dokumente zaznamenal aj magazín National Geographic. Podľa neho síce Tallon nebol prvým, kto si uvedomil, že je možné použiť laserové skenery na mapovanie gotickej architektúry, ale stal sa prvým, kto tieto zariadenia použil, aby prenikol do myslenia stredovekých staviteľov.

„Každá budova sa hýbe,“ pripomenul Tallon v rozhovore s National Geographic. Dodal, že tieto posuny umožňujú odhaliť pôvodné plány a rozhodnutia, ktoré museli stavitelia urobiť, keď stavba nepostupovala podľa plánu. „Zmapovanie tohto procesu vyžaduje presné merania,“ uviedol vedec.

Výsledkom jeho úsilia bola podľa denníka Le Parisien množina viac ako miliardy bodov, ktoré boli následne na počítači vyfarbené za pomoci sférických panoramatických snímok. Tie vedec z rovnakého miesta vytváral zároveň s laserovými skenmi. Vznikol tak trojrozmerný model katedrály, ktorý s presnosťou na päť milimetrov zaznamenáva aj tie najmenšie detaily, vrátane nepatrných stavebných nepresností.

„Keď pracujete na stredovekých budovách, máte pocit, že už nemôžete prísť s ničím novým, všetko už bolo za tie roky preskúmané a opísané,“ povedal Tallon predtým v rozhovore pre National Geographic. Dodal, že preto siahol k najvyspelejším technológiám, aby získal nové odpovede. A fungovalo to – Tallonova technika priniesla nové poznatky o pôvodných stavviteľoch, vrátane ich neuveriteľne profesionálnej práce, ale aj chýb, píše časopis.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #požiar #katedrála #Notre-Dame