V zásuvke v múzeu našli kosti neznámeho 'obrieho leva'

Nový druh obrieho cicavca podobného tigrovi či levovi identifikovali vedci po preskúmaní kostí, ktoré desiatky rokov ležali uložené v zásuvke v keňskom múzeu.

23.04.2019 12:52
SCIENCE-MAMMAL/ Foto: ,
Nový druh cicavca dostal označenie Simbakubwa kutokaafrika, čo v svahilčine znamená "veľký africký lev".
debata

O objave informoval odborný časopis Journal of vertebrae paleontológ a BBC.

Nový druh cicavca dostal označenie Simbakubwa kutokaafrika, čo v svahilčine znamená „veľký africký lev“. Na východe čierneho kontinentu žil pred približne 20 miliónmi rokov. Toto veľké zviera bolo súčasťou teraz vyhynutého rodu mäsožravých cicavcov zvaného Hyaenodon (grécky hyení zub).

Nový objav by podľa BBC mohol pomôcť vysvetliť, čo sa s týmto rodom stalo. Hyaenodonti pritom boli pred viac ako 20 miliónmi rokmi dominantnými mäsožravcami.

„Podľa masívnych zubov bol Simbakubwa špecializovaný energický mäsožravec, ktorý bol výrazne väčší ako dnešný lev a možno väčší ako ľadový medveď,“ citovala agentúra AFP vedca Matthewa Borthsa.

Borths v roku 2013 robil výskum v Národnom múzeu v Nairobi a vtedy požiadal o preskúmanie obsahu zbierky s označením „hyeny“. Do nej boli zaradené aj čeľuste a ďalšie kosti a zuby novo objaveného druhu. Nájdené boli na západe Kene na konci 70. rokov minulého storočia.

Borths sa spojil s vedkyňou Nancy Stevensovou a v roku 2017 zahájili analýzu neobvyklých fosílií.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #kosti #keňa #lev #tiger