Medvedík čistotný sa nasťahoval do zoo. Vyhovuje mu ‘plná penzia‘

Do zoologickej záhrady v nemeckom Heidelbergu sa nedávno dobrovoľne nasťahoval samec medvedíka čistotného.

04.05.2019 13:03
medvedík čistotný Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Život v zajatí mu podľa ošetrovateľov zatiaľ vyhovuje. Späť na slobodu ho ale už vypustiť nemôžu, pretože by porušili európske pravidlá na ochranu pred nepôvodnými druhmi zvierat a rastlín, píše na svojich internetových stránkach Rhein-Neckar Zeitung.

Nikto nevie, ako sa medvedíkovi podarilo prekonať všetky bariéry okolo a vo vnútri zoologickej záhrady, ale jedného dňa sa ocitol vo výbehu medzi siedmymi inými zástupcami tohto druhu. „Na dobrý život v zoo si zvykol,“ hovorí o medvedíkovi, ktorý dostal meno Fred, Sandra Reichlerová, kurátorka chovu cicavcov. Vraj mu vyhovuje „plná penzia“, ktorú dostáva, nemusí si tak ako vo voľnej prírode obstarávať potravu sám.

Fred je teraz doživotne odsúdený na pohodlie zoologickej záhrady. Medvedíka čistotného pred niekoľkými rokmi Európska komisia zaradila na zoznam invazívnych druhov, ktoré môžu predstavovať problém pre pôvodné európske rastliny a zvieratá. Okrem medvedíka severného ide napríklad aj o nutriu riečnu.

V 50. rokoch minulého storočia medvedíky čistotné unikli z európskych kožušinových fariem alebo ich ľudia sami vypúšťali do prírody. Odvtedy sa v strednej Európe značne rozšírili, hovorí Reichlerová.

Medvedíky sa nesmú po EÚ prepravovať, oficiálne sa nesmú ani chovať. „Pre nás ako zoo je to problém,“ hovorí Reichlerová. Všetky, teda vrátane Freda, musia byť kastrované.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #zoo #zviera #medvedík #ošetrovatelia