Nulová uhlíková stopa je ďalšou métou výrobného priemyslu

Zelené strechy, solárne panely, umelá inteligencia ale aj energetická efektivita sú novodobými nástrojmi na dosiahnutie uhlíkovej neutrality. Firmy si určujú nové záväzky voči životnému prostrediu. Chcú bojovať proti globálnemu otepľovaniu.

10.05.2019 07:00
CO2, teplota Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Novodobým cieľom mnohých priemyselných firiem je zanechať za sebou minimálnu, ak nie žiadnu, respektíve neutrálnu, uhlíkovú stopu. Ako je však možné, aby mala výroba minimálny či žiaden dopad na svetovú klímu, ak využíva obnoviteľné zdroje, no napriek tomu vo väčšej či menšej miere znečisťuje životné prostredie? Odpoveď nie je jednoznačná a firmy volia rôzne prístupy, ako obmedziť negatívne dopady na klímu. Pre niektoré z nich je odpoveďou väčšie využívanie obnoviteľných zdrojov energie, vysádzanie stromov, minimalizovanie tepelných strát vo výrobe ale aj ich kombinácia.

Uhlíková neutralita ako nástroj k obmedzeniu globálneho otepľovania

Takzvané kompenzačné opatrenia sú tým, čo výrobný priemysel chápe pod pojmom nulová uhlíková stopa či CO2 neutralita. Nemecký Bosch patrí medzi najväčšie priemyselné firmy, ktoré sa chvália CO2 neutralitou. Spĺňať kritériá bude od roku 2020. Dopomôcť mu má k tomu nákup zelenej elektrickej energie a vyrovnanie emisií CO2 pomocou kompenzačných opatrení. Takisto má v pláne investovať aj do energetickej efektivity svojich závodov. Že premena to nie je jednoduchá potvrdzujú aj iné firmy v obore. Siemens má v pláne stať sa CO2 neutrálnou spoločnosťou do roku 2030. Rovnaké plány má aj najväčší chemický koncern BASF, ktorý by takisto chcel stihnúť premenu v druhej dekáde.

Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu pripadá približne 32 percent svetových emisií oxidu uhličitého na priemysel. Napriek tomu, že v Európe je trend znižovania emisií v posledných rokoch veľmi viditeľný, vo východnej Ázii nie je posun v tejto oblasti taký, ako očakáva Parížska klimatická dohoda ratifikovaná v roku 2015. Tá hovorí o obmedzení globálneho otepľovania pod hodnotu dvoch stupňov Celzia. Je to najmä výzva pre priemysel, ktorý sa na globálnom otepľovaní podieľa v najvýznamnej­šej miere.

Bude aj priemysel uhlíkovo neutrálny?

K CO2 neutralite sa prihlásili nie len najväčší znečisťovatelia – priemyselné firmy – ale aj najväčší hráči v segmente IT. Typickým príkladom je Google, ktorý má neutrálnu uhlíkovú stopu už od roku 2007. Samozrejme dopad, aký by malo jeho podnikanie na životné prostredie nie je možné porovnávať s dopadom priemyselných firiem typu Bosch, Siemens, BASF a ďalších. Záujem o CO2 neutralitu majú aj štáty po celom svete. Havaj a Kalifornia sa zaviazali, že budú mať nulovú uhlíkovú stopu do roku 2045. Pridať sa k nim plánuje aj Švédsko, ktorého parlament v roku 2017 odobril záväzok pridať sa k CO2 neutrálnym krajinám do roku 2045. Nový Zéland chce túto metu dosiahnuť až v roku 2050.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #znečistenie ovzdušia #uhlíková stopa #CO2 neutralita