Na dne Indického oceánu objavili záhadného tvora

Vedeckej posádke ponorky v najväčších hlbinách Indického oceánu sa podarilo zachytiť neznámeho tvora.

14.05.2019 08:54
debata (1)

Výskumníkom, ktorí sú presvedčení, že tento druh nebol nikdy predtým doložený, potom podľa agentúry Reuters doslova došla reč.

Záhadný živočích s medúzovitým telom bol natočený medzinárodnou prieskumnou misiou Five Deeps Expedition v hĺbke asi 7 192 metrov v Jávskej priekope, čo je najhlbšia priekopa Indického oceánu. Jeho maximálna hĺbka je 7 725 metrov.

„Nestáva sa často, aby sme uvideli niečo tak mimoriadne, že doslova onemieme od úžasu,“ priznal Alan Jamieson, hlavný vedec expedície, na ktorej sa podieľa Organizácia Spojených národov (OSN), ale aj americkí a albánski odborníci.

„Zatiaľ si nie sme úplne istí, o aký druh podmorského zvieraťa ide, ale v pravý čas to zistíme,“ sľúbil Jamieson.

Podľa členov expedície bola výprava do Indického oceánu ich tretia, kedy sa im podarilo úspešne dostať svoju ponorku smerom k skôr neprebádanému dnu jedného z piatich svetových oceánov – na to napokon odkazuje aj názov cesty, keďže „five deeps“ znamená po anglicky „päť hlbín“.

Okrem Indického oceánu teda expedícia už prepátrala časť Južného oceánu a Atlantiku, ďalej ju čaká ponorenie do Tichého a Severného ľadového oceánu, ako vyplýva z jej webu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #vedci #výskumníci #Indický oceán #neznámy tvor