Výskumník našiel plastový odpad na dne Mariánskej priekopy

Plasty, ktoré čoraz viac znečisťujú svetové moria a oceány, objavili už aj na dne Mariánskej priekopy, teda na najhlbšom mieste na svete.

14.05.2019 12:44
debata (3)

Americký výskumník Victor Vescovo pri ponore na dno Mariánskej priekopy v Tichom oceáne objavil plastový odpad. Pri sólovom zostupe v ponorke do hĺbky 10 927 metrov prekonal doterajší rekord najhlbšieho ponoru a našiel nové druhy živočíchov, informoval server BBC.

Texaský investor a bývalý námorný dôstojník Vescovo zostúpil na dno tichomorskej priekopy v mieste zvanom Challenger Deep a strávil tam štyri hodiny. Vescovo na mieste našiel štyri doposiaľ neznáme druhy kôrovcov podobných krevetám. Okrem morskej fauny však objavil aj plastové vrecúško a obaly od sladkostí. „Veľmi ma sklamalo, že som na najhlbšom mieste v oceáne videl zrejmé dôkazy ľudského znečisťovania,“ vyhlásil Vescovo.

Objem plastového odpadu v oceánoch dosahuje kritický stav. Organizácia Spojených národov odhaduje celkové množstvo plastov v oceánoch na 100 miliónov ton. Súčasťou Vescovovej expedície je z pozbieraných vzoriek zistiť, či obsahujú mikroplasty. Zo štúdie vykonanej japonskými vedcami minulý rok vyplynulo, že plastový odpad sa nevyhýba ani najhlbším častiam oceánov, odpad sa podľa nich rozšíril aj do oblastí vzdialených viac ako tisíc kilometrov od pevniny.

Vescovo dúfa, že jeho objav pomôže zvýšiť povedomie o nebezpečenstve, ktoré znečistenie oceánov plastovým odpadom predstavuje, a prinúti vlády, aby sprísnili reguláciu týkajúcu sa plastov. „Oceán nie je skládka, aj keď sa k nemu tak správame,“ uviedol. S ponorkou DSV Limiting Factor podnikol za posledné tri týždne štyri ponory v Mariánskej priekope a získal pritom vzorky živočíchov aj hornín a jedinečné zábery z hlbín.

Oblasť, kde americký výskumník zostúpil, sa nachádza zhruba 400 kilometrov juhozápadne od ostrova Guam. Z hladiny sa expedície zúčastnil aj Donald Walsh, ktorý sa spoločne s Jacquesom Piccardom na rovnakom mieste ponoril v roku 1960. Dosiahli vtedy hĺbku 10 916 metrov, Vescovo ich prekonal o 11 metrov. V histórii sa na dno Mariánskej priekopy pozrel už len jeden ďalší človek – v roku 2012 sa na rovnakom mieste potopil režisér veľkofilmov Titanic alebo Avatar James Cameron.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #more #oceán #plasty #Mariánska priekopa