Ploštice žili na Zemi už v dobe dinosaurov. Krv im ale pravdepodobne nepili

Ploštice na našej planéte existujú od čias, kedy sa po jej povrchu preháňali dinosaury, hoci sa zrejme nepokúšali piť krv práve týmto prehistorickým tvorom, uvádza nový výskum.

20.05.2019 16:00
ploštica - parazit - problém - hmyz - Foto:
debata (4)
Štúdia, ktorú zverejnil časopis Current Biology zistila, že ploštice sa vyskytujú na svete zhruba 100 miliónov rokov, čo je podstatne dlhšie, než sa vedci pôvodne domnievali.

„Bolo ohromujúce zistiť, že sa parazity okupujúce naše postele vyvinuli pred viac ako 100 miliónmi rokov a žili na povrchu Zeme spoločne s dinosaurami. Ukazuje nám to, že evolučná história ploštíc je oveľa zložitejšia, než sme si mysleli,“ uviedol v tlačovom vyhlásení profesor Mike Siva-Jothy zo Sheffieldskej univerzity, ktorý sa na výskume podieľal.

Doktor Steffen Roth z nórskeho Bergenského múzea, ktorý štúdiu viedol dodal, že vedci predpokladali, že úplne prvými hostiteľmi ploštíc boli netopiere. Tie sa ale vyvinuli až pred 50 až 60 miliónmi rokov. „Bolo nečakané zistiť, že sa evolučne staršie ploštice špecializovali na jediný druh hostiteľa, aj keď zatiaľ nevieme, kto ním bol v časoch, kedy po Zemi chodil Tyrannosaurus rex,“ povedal Roth.

Vedci však veria, že je nepravdepodobné, že by sa tieto parazity živili na dinosauroch, pretože ploštice sa obvykle kŕmia na tvoroch disponujúcich „domom“ – ako sú vtáčie hniezda alebo ľudské postele. A nič podobné dinosaury nemali.

Roth a jeho kolegovia strávili 15 rokov analyzovaním rôznych druhov ploštíc po celom svete. Študovali DNA 34 druhov z 62 miest.

4 debata chyba