Stenšujúci sa ľad postihuje štvrtinu západnej Antarktídy

Takmer štvrtinu ľadovej pokrývky západnej Antarktídy postihuje stenšenie ľadu, kvôli ktorému sú ľadovca nestabilné.

20.05.2019 15:24
Cryo Sat node full image 2 Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Na niektorých miestach sa vrstva ľadu stenšila až o 122 metrov, uviedli vedci z britskej Univerzity v Leedse, ktorí oblasť západnej Antarktídy skúmajú.

Postihnuté ľadovce sú nestabilné, pretože kvôli topeniu a odlamovanie veľkých ľadových krýh sa ich objem zmenšuje rýchlejšie, než je možné dopĺňať snežením. Od roku 1992 sa toto stenšovanie rozšírilo na 24 percent západnej Antarktídy.

Najväčšie ľadovcové plochy v oblasti – ľadovca Pine Island a Thwaites – strácajú ľad päťkrát rýchlejšie, než v čase, keď vedecké merania úbytku ľadu začalo.

Tím vedcov z britského Centra pre polárne pozorovanie a modelovanie (CPOM), ktoré na Univerzite v Leedse sídli, využil 25 rokov satelitného sledovania a klimatických modelov, aby vytvoril prehľad vývoja snehovej a ľadovej pokrývky v tejto oblasti.

Ich meranie rozlišuje medzi krátkodobými zmenami spôsobenými klimatickými vzorcami a dlhodobými trendami. „V častiach Antarktídy sa ľadová pokrývka stenšila o výnimočné množstvo. Preto sme chceli stanoviť, aký úbytok možno pripísať na vrub zmenám klímy, a koľko je spôsobené počasím,“ povedal hlavný vedúci štúdie a riaditeľ CPOM Andy Shepherd.

Ubúdanie ľadu vedie k zvyšovaniu hladín morí a oceánov po celej zemeguli, dodal. „Celkovo strata ľadu z východnej a západnej Antarktídy prispela od roku 1992 ku globálnemu zvýšeniu hladiny morí o 4,6 milimetra,“ uviedol Shepherd.

Marcus Engdahl z Európskej vesmírnej agentúry (ESA), ktorý sa na štúdii podieľal, zdôraznil význam satelitných misií pre štúdium našej planéty. „Polárne oblasti sú nehostinným prostredím a je krajne neľahké sa tam dostať pozemnou cestou,“ uviedol vo vyhlásení. „Kvôli tomu je pohľad z vesmíru nevyhnutným nástrojom pre sledovanie dopadov klimatických zmien,“ dodal.

Celá štúdia sa objavila v odbornom časopise Geophysical Research Letters a nadväzuje na predchádzajúcu výskum, ktorý poukazoval na úlohu vody v oceáne ohriatej slnkom pri roztápaní šelfových ľadovcov v Antarktíde.

Severozápadná časť Rossovho šelfového ľadovca, ktorý je najväčším šelfovým ľadovcom Antarktídy a jeho celková plocha zodpovedá zhruba rozlohe Francúzska, topí desaťkrát rýchlejšie, než je celkový priemer, kvôli ohrievaniu oceánskej vody slnkom, uviedli vedci z Cambridgeskej univerzity.

„Všeobecne sa predpokladá, že stabilita šelfových ľadovcov je spojená s ich vystavením teplej vode v hĺbke oceánov. Ale zistili sme, že pri ich topení hrá kľúčovú úlohu aj slnkom ohriata voda pri hladine oceánov,“ uviedol vedúci tejto štúdie Craig Stewart z novozélandského Národného ústavu pre výskum vody a atmosféry.

Západná Antarktída je označenie pre časť Antarktídy ležiace na západnej pologuli. Od väčšej východnej Antarktídy ju oddeľuje Transantarktické pohorie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #ľad #vedci #výskum #Antarktída