Čína chce rozoznávať pandie tváre cez aplikáciu

Čína chce pomocou novej aplikácie rozoznávať pandí tváre. Technológia vyvinutá a používaná v krajine pre kontrolu ľudí má teraz poslúžiť k ochrane zvierat.

22.05.2019 12:29
panda, les, strom, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vedcom umožní podľa agentúry DPA pandy identifikovať a zistiť o živote a správaní tohto ohrozeného druhu cicavcov viac.

Do aplikácie sa už podarilo uložiť 120 000 snímok a 10 000 videí pandy veľkej. Takmer 10 000 obrázkov čiernobielych medveďovitých cicavcov už vedci z pandieho výskumného centra a Sečuan a singapurskej univerzity zanalyzovali a vďaka týmto údajom a technike dokážu pandie tváre automaticky rozpoznávať.

Lepšie tak budú môcť skúmať údaje o pandej populácii, veku jednotlivých kusov, vzťahoch medzi oboma pohlaviami, ale aj pôrody a úmrtia divokých pánd, ktoré žijú hlboko v horách a dajú sa len ťažko sledovať. Agentúre Nová Čína, na ktorú sa DPA odvoláva, to povedal výskumník zapojený do projektu Čchen Pcheng.

V zajatí, napríklad v zoologických záhradách, žije podľa DPA takmer 550 pánd veľkých. Divoko sa vyskytuje menej ako 2 000 pánd, prevažne v čínskych provinciách Sečuan a Šan-si.

Sledovacie kamery schopné rozoznávať ľudské tváre sú v Číne realitou už dlhší čas. Na letiskách, v univerzitných areáloch a v reštauráciách sa využívajú pri odbavovaní, vstupe, alebo na platenie. V niektorých čínskych mestách rozoznávajú tváre chodcov, ktorí prechádzajú na červenú, dodala agentúra DPA.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vedci #aplikácia #panda #ochrana zvierat