Vedci zachytili na video skupinu šimpanzov pojedajúcich korytnačky

Skupinu šimpanzov pojedajúcich korytnačie mäso zachytili na video vedci v Gabonskom národnom parku Loango.

24.05.2019 08:43
debata (6)

Video, na ktorom je možné vidieť primáta rozbíjať pancier koristi o kmeň stromov, sa im pritom podarilo zaznamenať prvýkrát. Správanie a postup ľudoopov popísali v novej štúdii, ktorú zverejnil web Scientific Reports.

„Desiatky rokov už vieme, že sa šimpanzy živia mäsom rôznych druhov zvierat, doteraz však sme pojedanie plazov nezaznamenali,“ uviedol Tobias Deschner z nemeckého Inštitútu Maxa Plancka pre evolučnú antropológiu. „Obzvlášť zaujímavé je, že techniku, ktorú obvykle používajú na otvorenie ovocia s tvrdou škrupinou, teraz používajú aj na to, aby sa dostali k mäsu, ktoré je takmer nedostupné pre iného predátora,“ dodal.

Odborníci zaznamenali, ako skupina desiatich šimpanzov loví korytnačky celkom 38-krát, z toho 34-krát boli vo svojom počínaní úspešní. Pancier plazov rozdrúzgali o kmeň stromov a o mäso sa následne delili aj s ostatnými členmi tlupy. V jednom prípade si dokonca jeden zo samcov uložil polovicu koristi na strome do druhého dňa. Vedci sledovali správanie ľudoopov takmer dva roky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #výskum #vedec #korytnačka #národný park #šimpanz #Gabonský národný park