Vedci identifikovali poslednú otrokársku loď v USA

Výskumníkom v americkom štáte Alabama sa podarilo identifikovať vrak lode, ktorý pred viac ako rokom objavili pod bahnom rieky Mobile.

25.05.2019 06:00
debata

Škuner zvaný Clotilde bol poslednou známou loďou, ktorá v roku 1860 z Afriky priviezla do USA otrokov, napísala agentúra AP s odvolaním sa na Alabamský výbor pre dejiny (AHC).

Dovážať otrokov do Spojených štátov bolo síce nelegálne od roku 1808, ale pašeráci ľudí sa cez Atlantik plavili ďalej ešte po desaťročia. Z poslednej cesty zo západoafrického Beninu doviezli otrokári do prístavu Mobile v Mexickom zálive 110 zajatcov.

S loďou potom odplávali do riečnej delty severne od mesta a spálili ju, aby o ich nelegálnej aktivite nezostal žiadny dôkaz.

Zvyšky škuneru sa vlani v januári podarilo nájsť miestnemu reportérovi, na identifikáciu lode vedci od tej doby pracovali.

Miestne úrady objav považujú za významný. „Objavenie Clotilde je neuveriteľným archeologickým nálezom,“ povedala Lisa Demetropoulosová Jonesová, výkonná riaditeľka AHC. Podľa nej príbeh lode „predstavuje jedno z najčiernejších období moderných dejín“ a vrak je „jasným dôkazom otrokárstva“.

Úrady zatiaľ neoznámili, koľko toho z lode zostalo a čo sa s nálezmi bude diať ďalej. Rozmery a konštrukcia podľa nich ale zodpovedajú Clotilde, rovnako ako použité materiály, vrátane dreva a častí vyrobených zo surového železa. Trosky tiež nesú známky ohňa.

Clotilde nechal postaviť majiteľ plantáží Timothy Meaher, ktorý napriek zákazu presadzoval znovuotvorenie transatlantického obchodu s otrokmi. Podľa historičky Natalie S. Robertsonovej sa Meaher stavil, že dokáže priviezť otrokov tajne, bez toho aby ho úrady chytili, čo sa mu podarilo.

Po skončení americkej občianskej vojny sa Afričania chceli vrátiť domov, chýbali im k tomu však prostriedky. Podarilo sa im ale kúpiť pár pozemkov severne od Mobile, kde vznikla dodnes fungujúca komunita Africatown.

Podľa kurátorky Mary Elliottovej z Národného múzea afroamerických dejín a kultúry je objav pre miestnych obyvateľov dôležitý. „Nájde sa mnoho príkladov – rasové nepokoje v Tulse v roku 1921, táto udalosť alebo dokonca aj holokaust – o ktorých sa hovorí, že sa to nikdy nestalo. Vďaka archeológii, bádaniam v archívoch a vede v kombinácii s kolektívnou pamäťou to nikto nemôže poprieť,“ povedala Elliottová časopisu National Geographic.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #vrak lode #otroci #archeologický nález